Gemerské okresy patria medzi tie s najhorším COVID ratingom, uvádza analytik

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava patri medzi tie v rámci celého Slovenska, ktoré majú najhorší COVID rating za uplynulé tri dni. Ide o súhrnné hodnotenie na základe 11 parametrov, ktoré na svojom blogu zverejňuje dátový analytik Miroslav Plocháň a na Facebooku o ňom informovala stránka Dáta bez pátosu. Tá vysvetľuje, že má ísť o akýsi „dopredu pozerajúci“ rating, ktorý hovorí o tom, v ktorých okresoch sa situácia zhoršuje.

Za uplynulé tri dni (6. – 8. februára 2021) je tento rating veľmi nepriaznivý pre tri gemerské okresy. Najhoršie je na tom Revúca, ktorá skončila s tretím najhorším ratingom, ale hneď za ňou je na štvrtom mieste okres Rimavská Sobota a na siedmom Rožňava.

Oveľa lepšie sú na tom novohradské okresy. Veľký Krtíš a Lučenec sú zhruba v strede tabuľky a Poltár je na deviatom mieste od konca, takže tam by mal byť výhľad do najbližšej budúcnosti z tohto aspektu najpriaznivejší.

RATING RIZIKOVOSTI OKRESOV SLOVENSKA ?

Pán Miroslav Plocháň pripravuje na základe 11 parametrov – rebríčkov RATING…

Uverejnil používateľ Dáta bez pátosu Streda 10. februára 2021

 

„Celkovo je situácia dezolátna. Zopakujeme, čo sme už v postoch a v médiách písali. Na rozdiel od všetkých ostatných krajín, ktoré prijímali v druhej polovičke januára sprísnenie IZOLÁCIE, zaviedli silné odstupy a pri stretnutiach respirátory, na Slovensku sme si dali celo a plošné a opakované testovania,“ komentuje výsledky stránka Dáta bez pátosu.

Stále zlé čísla

Ak sa pozrieme na rating iba za zatiaľ posledný sledovaný deň, t. j. 9. február, situácia je pre nás o chlp lepšia (ale skutočne len o ten povestný chlp). Revúca je v ňom na piatom mieste, Rožňava na šiestom a Rimavská Sobota na ôsmom. Aj tak však patria k desiatim okresom, ktoré majú horší rating ako priemer Slovenska.

Avšak ani z hľadiska nových prípadov za sedem a 14 dní podľa indexu RSI (Relative Strenght Index) na tom Gemer-Malohont nie je priaznivo. V prípade sedemdňovej incidencie je za Dunajskou Stredou na druhom mieste Rožňava a na treťom Rimavská Sobota. Štvrtý je v tomto prípade Veľký Krtíš. Nižšie, na 18. mieste je Lučenec, 21. je Revúca a 49. Poltár.

Čo sa týka 14-dňovej incidencie, na prvom mieste je Rožňava, Rimavská Sobota je tretia a Revúca piata. Novohrad je na tom lepšie – Veľký Krtíš na 43. mieste, Poltár na 62. mieste a Lučenec na 64. mieste.

Viac informácií nájdu záujemcovia na blogu Miroslava Plocháňa na tomto odkaze.

O zhoršujúcej sa situácii svedčí aj tzv. COVID automat. Okres Veľký Krtíš, ktorý bol jediným „ružovým“, teda z hľadiska pandemickej situácie v najlepšej skupine, skĺzol o stupienok nižšie do červenej skupiny s vyšším stupňom rizika. Klesla aj Rimavská Sobota z červenej do bordovej skupiny s tretím stupňom varovania.

Zdroj: M. Plocháň, Dáta bez pátosu, Foto: ilustračné

Pridaj komentár