R. SULÍK: Rokujeme s piatimi firmami, ktoré môžu prísť do priemyselného parku R. Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA – Ministerstvo hospodárstva a spoločnosť MH Invest aktuálne rokujú s piatimi spoločnosťami, ktoré by mohli prísť do pripravovaného priemyselného parku v Rimavskej Sobote. Prezradil to minister hospodárstva Richard Sulík na tlačovom brífingu v lokalite budúceho parku medzi časťami Sobôtka a Kľačany.

„Je to však tak, že tam máte pravdepodobnosť jedna ku desať, alebo jedna ku 50, to nikdy vopred neviete. Ale sme v rokovaní, štyri firmy poznáme, jednu nepoznáme, zastupuje ju však veľmi renomovaná poradenská spoločnosť, takže máme všetky dôvody si myslieť, že aj tento záujemca je seriózny,“ povedal Sulík.

Zároveň podľa vlastných slov dúfa, že všetky administratívne úkony budú dokončené do konca roka 2021 a ešte počas tohto volebného obdobia budú mať zazmluvneného prvého veľkého investora. Avizoval, že ministerstvo už má hotovú aj informačnú brožúru pre investorov. Priemyselným parkom v R. Sobote chce podľa neho vláda znižovať regionálne rozdiely a pre región R. Soboty sa rozhodli z dôvodu, že je to kraj s najvyššou mierou nezamestnanosti.

Mňa veľmi vyrušovalo a znechucovalo, keď sa aj za predošlej vlády hovorilo o znižovaní regionálnych rozdielov, ale hlavne tie veľké investície šli na západ Slovenska. Považujem za veľmi dôležité, aby sa Slovensko rozvíjalo aspoň približne rovnako. V mojom záujme je, aby aj okres Rimavská Sobota prekvital, aby tu ľudia mali prácu a nemuseli za ňou cestovať,“ zdôraznil Sulík.

Dokopy 500 priamych pracovných miest

Ako pokračoval konateľ firmy MH Invest Boris Kačáni, v parku by mohlo vzniknúť 500 priamych pracovných miest a naviazať na seba ďalšie nepriame. Maximálne náklady na výstavbu parku by mali byť 9,8 milióna eur. „Predpokladáme, že park by mohol byť dokončený v roku 2023. Nepredpokladáme žiadne zásadné problémy, hoci ešte nemáme za sebou geologický a hydrogeologický prieskum. Budeme múdrejší, keď v najbližších týždňoch prebehne,“ konštatoval Kačáni.

MH Invest vybuduje podľa neho v lokalite parku „hrubú“ infraštruktúru, teda komunikácie, kanalizáciu, vodovod, energetické siete. Park po dobudovaní bude park vo vlastníctve štátu, kým sa nenájde „kvalitný investor“. Dôležité tiež bolo, že pozemky boli mestské a MH Invest sa preto vyhol potenciálnym problémom so špekulantmi. Cena pozemkov, ktorú štát zaplatí mestu, je okolo 300 000 eur.

Do parku bude možné podľa ministra hospodárstva umiestniť prakticky akúkoľvek výrobu, zatiaľ je však ťažké povedať, akí investori oň prejavia záujem. „Chcem, aby sa tu vyrábalo niečo, čo bude dlhodobé. Nemala by to byť nejaká montáž káblových zväzkov, ktorú možno zbaliť a presťahovať do iného štátu. Realita je však taká, že budeme vďační za akúkoľvek investíciu,“ zakončil Sulík.

Zdroj: R. Sulík, B. Kačáni, Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár