Ľudia chcú v starom internáte seniorské centrum, mesto to potrebuje

RIMAVSKÁ SOBOTA – V bývalom internáte na ulici Školskej, ktorý je už dlhé roky nevyužívaný, by mohlo v budúcnosti vzniknúť napríklad aj seniorské centrum. Hlasovali o tom v ankete aj ľudia na facebookovej stránke poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť v predchádzajúcich dňoch, kde sa poslanci pýtali, čo by mali presadiť do návrhu rozpočtu na rok 2021.

Podobná anketa prebiehala aj v roku 2019 počas prezidentských volieb. Vtedy sa voličov tiež pýtali, čo by chceli mať v budove bývalého internátu. Mohli si vybrať z dvoch možností: bytový dom bežného štandardu alebo domov dôchodcov a sociálnych služieb. Z celkových 3076 respondentov bolo za domov dôchodcov až 2127 opýtaných plus 13 ďalších by chcelo mať v starom internáte aj byty a zároveň aj domov dôchodcov.

Okrem domova sociálnych služieb (DSS) by mohol v spomenutej budove vzniknúť aj denný stacionár, kde by vedeli pracujúci ľudia ponechat počas dňa svojich rodičov v seniorskom veku, ak sa im nedokážu plnohodnotne venovať. Ďalej by sa tam mohli nachádzať aj byty s asistenciou. V rámci týchto bytov by mohli dôchodcovia žiť oddelene od ostatných z DSS a mali by zdravotnú starostlivosť, lekára, zároveň by mali navarené či upratané.

V možnom DSS by mohlo byť ubytovaných približne 40 dôchodcov a situovaných ďalších 60 až 80 bytov s asistenciou. Pre dôchodcov by bola prístupná aj veľká spoločenská miestnosť. V okolí budovy by sa nachádzal park, ktorý by slúžil aj pre obyvateľov sídliska na ulici Rožňavskej. Rovnako je v plánoch spomenuté i to, že by bolo možné prepojiť DSS s Materskou školou na Rožňavskej ulici, čo vo všeobecnosti pôsobí veľmi dobre rovnako ako na dôchodcov, tak aj na deti.

Seniorské centrum môže rovnako úzko spolupracovať aj s nemocnicou Svet zdravia v Rimavskej Sobote, o čo je údajne eminentný záujem. Súčasťou celého komplexu by mohol byť aj hospic, čo je vlastne zdravotnícke zariadenie, kde sú umiestnení dlhodobo chorí a zomierajúci ľudia.

Uplatnenie opatrovateliek, voľné byty v meste

Vznikom seniorského centra v budove starého internátu by sa mohol vyriešiť aj odlev opatrovateliek do Rakúska, ktoré si nevedia nájsť uplatnenie vo svojom meste. Z R. Soboty odchádza vysoký počet opatrovateliek do zahraničia. Preto by bolo možné väčšinu z nich zamestnať práve v možnom DSS. Výhodou toho celého by bolo, že by boli po celý čas doma so svojimi rodinami a nemuseli by chodiť na turnusy mimo Slovenskej republiky.

Ďalšou výhodou vzniku DSS je uvoľnenie bytov napríklad pre mladé páry, ktoré by sa chceli osamostatniť od svojich rodičov. Uvoľneniu bytov by predchádzal presun dôchodcov do seniorského centra. Môžeme sa baviť o desiatkach bytov, ktoré by sa v meste uvoľnili.

Nasledujúcim dôvodom, prečo mesto potrebuje seniorské centrum, je, že populácia v meste starne. Do aktuálneho a jediného DSS v Rimavskej Sobote je veľa žiadateľov, ktorí sa tam nevedia dostať. Kapacita tohto DSS na ulici Kirejevskej je 95 miest. DSS sa nachádza v tichšej časti mesta neďaleko Sídliska Západ.

Mesto Rimavská Sobota by sa malo však o svojich dôchodcov postarať najlepšie, ako sa len dá. Je to preto, že ich deti či vnúčatá na to v dnešnej dobe nemajú čas pre ich pracovnú vyťaženosť. Dôchodcovia sú tak zatvorení sami doma a majú minimálny kontakt so svojim okolím. V možnom DSS v starom internáte by im opatrovateľky vedeli spestriť deň a pripraviť im každý deň iný program.

Pridaj komentár