R.SOBOTA: Poslanecký klub navrhol zmeny v rozpočte, poslanci ho schválili

RIMAVSKÁ SOBOTA – Poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť navrhol zmeny v mestskom rozpočte na rok 2021 pre Rimavskú Sobotu. Má ísť napríklad o zníženie financií pre Dni mesta či Gemerský jarmok, zníženie dotácie pre Mestský úrad o 30-tisíc eur alebo zahrnutie participatívneho rozpočtu. Riešilo sa to na prvom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote 23. 2. 2021. Zmeny za klub prezentoval poslanec Michal Demeter.

Veľkou zmenou v rozpočte by malo byť zníženie príjmu z mestských lesov z 250-tisíc eur na 70-tisíc eur vďaka nižšiemu objemu ťažby. „Náš rozpočet musí byť aj ekologický,“ povedal poslanec Roman Vaľo. Ľudia sa podľa neho sťažujú na výrub lesov napríklad v mestskej časti Sobôtka, kde sa občanom nepáči, že by mali pri domoch holú plochu a nemohli nikde chodiť s deťmi či so psami na prechádzky.

Demeter rovnako navrhol, aby si poslanci znížili svoje platy na polovicu. „Tieto peniaze by sa mohli použiť na výmenu sedadiel v Dome kultúry. Možno sa nepodarí vymeniť všetky, no mohlo by ísť aspoň o nejakú časť,“ povedal Demeter. Podľa slov Vaľa je zníženie platu poslancov morálnou povinnosťou. Ako priblížil hlavný kontrolór Mikuláš Csirmaz, na tento úkon bude treba prijať nové uznesenie.

Menej aj na Dni mesta

Ďalšou položkou v zmenách rozpočtu je zníženie dotácie pre Dni mesta Rimavská Sobota. Z návrhu mesta dať na tieto oslavy 18-tisíc eur chcel poslanecký klub znížiť uvedenú sumu o 7-tisíc eur, teda na 11-tisíc eur. „Uvedomujeme si, že tento rok ide o 750. výročie prvej písomnej zmienky mesta, no napriek tomu musíme túto dotáciu znížiť a oslavám dať menej peňazí,“ doplnil Demeter.

Poslanci sa dlhšie zaoberali aj Gemerskými zvesťami, tejto ohľadom budúcnosti dvojtýždenníka sa budeme venovať v samostatnom článku.

Do rozpočtu klub navrhol tiež zahrnutie participatívneho rozpočtu a to vo výške 20-tisíc eur. „Tento projekt sa v roku 2020 uchytil a myslím si, že by sme v tom mali pokračovať,“ konkretizoval Demeter.

Medzi ďalšie zmeny zaradili poslanci za klub Odvážme sa zrýchliť napríklad výmenu aktuálneho osvetlenia na Hlavnom námestí za LED osvetlenie, ušetriť 4 500 eur na propagácii rekreačnej oblasti Kurinec – Zelená voda či zníženie dotácie pre MsÚ z 1 672 185 eur o 30-tisíc eur na 1 642 185 eur. Demeter zároveň doplnil, že v položke zníženie nezamestnanosti nevidel žiadne riešenie a podotkol, že vedenie okresného mesta z okresu s najväčšou nezamestnanosťou nemá riešenie na napravenie tejto situácie.

Návrh na zmenu rozpočtu mesta po viac ako hodinovej diskusii napokon schválili. Celkový rozpočet mesta Rimavská Sobota na rok 2021 teda bude vo výške zhruba 19,8 milióna eur.

Pridaj komentár