TIP NA VÝLET: V Čertovej doline je nová ferrata, nahradila drevené rebríky

Novinkou v Čertovej doline v sedle Zbojská nad Tisovcom je ferrata, ktorá v jej najneschodnejšom úseku nahradila doterajšie drevené rebríky. My sme sa tam boli pozrieť a prinášame vám naše dojmy z tejto časovo nenáročnej turistiky.

V zime je zrejme najvýhodnejším miestom, kde zaparkovať na čo najrýchlejší prístup k Čertovej doline, miesto pri 180-stupňovej zákrute s premostením na hlavnej ceste I/72. Odtiaľ sa dá priamo napojiť na náučný chodník Jakuba Surovca, vďaka ktorému sa dostanete za približne 15 minút priamo do Čertovej doliny. Keď sme toto miesto navštívili viac ako rok dozadu, na chodníku neboli popadané stromy. No tentoraz, pravdepodobne pre silný vietor, boli pováľané priamo na turistickej trase a miestami sme ich museli preskakovať či podliezať.

Ďalej sme pokračovali hlbšie do doliny, ktorá je schodná aj v zime, no miestami je potrebné si dávať pozor aj na zľadovatené kamene. Menšou prekážkou je aj potok. Ten treba občas preskočiť z jednej strany na druhú, respektívne preskákať po kameňoch. Nie je to vyslovene nebezpečné, no môže sa stať, že sa človek šmykne a zmočí:-).

Samotná ferrata začína v najnepristúpenejšom úseku Čertovej doliny. Vedie po ľavej strane skalného kaňonu. Ide o vlastne o klasické kovové stupačky a lano, ktorých sa treba pevne pridržiavať, pretože miestami kamene vyčíňajú a treba ich obísť trupom tela. Pod vodopádom v najužšej časti skalného kaňonu je kovový mostík, cez ktorý treba prejsť na druhú stranu. Ferrata sa potom čoskoro končí.

Hlavne opatrne

Naše skúsenosti zo zimnej návštevy tejto novej atrakcie sú také, že s trochou opatrnosti sa to dá preliezť. Určite to ale neodporúčame neskúseným turistom alebo rodinám s deťmi, pretože na niektorých miestach pokryl ferratu hrubý ľad, ktorý sa vytvára na stene kaňonu. Na druhej strane to poskytuje nevšedné ľadové divadlo, ktoré určite stojí za návštevu.

Vrátiť k zaparkovanému autu sa dá tou istou cestou. Pri návrate na začiatok Čertovej doliny ešte odporúčame krátku odbočku, ktorou sa dá „vybehnúť“ hore k Čertovmu viaduktu, kde trať z mosta pokračuje priamo do umelo vysekaného skalného kaňonu. A ak sa budete vracať smerom do Tisovca, odporúčame, aby ste zastavili pri typickom ľadopáde, ktorý je vidieť priamo z cesty. Ako každý rok, aj tento je mimoriadne nádherný a stojí to za to, aby ste odtiaľ mali peknú fotku;-)

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár