Cez víkend sa testovalo v okresoch Lučenec, Poltár, Revúca i Rožňava (výsledky)

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Druhé kolo skríningového testovania na ochorenie COVID-19 sa počas víkendu (30. a 31. 1. 2021) povinne konalo v okresoch Poltár, Revúca a Rožňava, ktoré mali v prvom kole pozitivitu testov nad 1,01 percenta a zaradili sa tak do druhej, „horšej“ polovice z hľadiska pandemickej situácie.

K testovaniu sa však pripojila aj samospráva Lučenca, ktorá testovať nemusela, ale podľa vyjadrenia primátorky Alexandry Pivkovej chcela. Ako samospráva informuje na Facebooku, možnosť víkendového testovania využilo 1086 ľudí, pozitívni boli siedmi a miera pozitívnych testov bola 0,64 percenta.

V porovnaní s minulým víkendom, kedy bola miera pozitivity v meste 0,38%, je tento výsledok horší. Ovplyvnili ho však rôzne faktory. Prišlo sa otestovať menej ľudí. Tí, čo prišli potrebovali certifikát do práce, na cestovanie alebo sa necítili dobre a pociťovali príznaky koronavírusu,“ uviedol na facebookovej stránke mesta Filip Mózer z lučeneckých Mestských novín.

V susednom okresom meste, Poltári, otestovali za víkend 1864 ľudí. Desiati z nich mali pozitívny výsledok, informuje samospráva na svojej oficiálnej internetovej stránke. Pozitivita je teda 0,54 %.

Testovalo sa i v Kokave nad Rimavicou. Tam cez víkend podľa informácií na facebookovej stránke obce otestovali 807 občanov, z toho boli štyria pozitívni, čo je 0,49 percenta.

Vysokú mieru pozitivity, až 4,65 percenta, zistili odberné tímy v Jelšave. Tam sa podľa primátora Milana Kolesára testovalo zatiaľ iba v nedeľu, skríning však pokračuje aj dnes a v utorok 2. februára.

„Dnes naše tímy otestovali 495 obyvateľov z toho 23 bolo pozitívnych. Je to situácia keď zľahčovanie, benevolencia a nedodržiavanie opatrení už iste nie je namieste. Nie je možné, aby osoby ktoré boli pozitívne otestované v 1. kole nedodržiavali karanténu, chodili sa opakovane testovať a orgány, ktoré to majú kontrolovať voči nim nevyvodili dôsledky,“ konštatoval primátor na Facebooku.

V Dobšinej sa testovalo počas obidvoch víkendových dní a otestovaných bolo dokopy 524 ľudí, ako informujú na Facebooku Dobšinské noviny. Pozitivita tak bola 1,53 percenta.

DOPLNENÉ 1. februára o 10:48:

Ako na Facebooku informoval primátor Revúcej Július Buchta, počas víkendu mali v meste v prevádzke dve odberové miesta, na ktorých otestovali 1965 ľudí. Z nich bolo 47 pozitívnych.

„Počas prvého kola celoplošného skríningu sme mali 4 odberové miesta a testovali sme 6 dní. Ale keď porovnám len víkend z prvého a druhého kola, miera pozitivity v našom meste klesla o 0,72 %. Čiže druhé kolo bolo pre nás určite úspešnejšie,“ konštatoval primátor.

Na to, že sa situácia zlepšila, podľa neho poukazujú aj čísla za okres. „V prvom kole testovania bola miera pozitivity v okrese Revúca 2,34 %, po druhom kole testovania už len 1,91 %,“ porovnal.

Podľa informácií na facebookovej stránke TornalaTv od 29. januára do 31. januára 2021 v Tornali na mestských odberných miestach otestovali 1193 občanov, z toho troch s pozitívnym výsledkom (z toho jeden občan mesta), čo je 0,25 %. „Tieto údaje neobsahujú výsledky súkromných mobilných odberových miest,“ upozorňuje TornalaTv.

Pridaj komentár