Aj táto vláda chce výjazdové rokovania, tie minulé boli u nás často

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Výjazdové rokovania do jednotlivých regiónov Slovenska plánuje organizovať aj vláda Igora Matoviča, ktorá je pri moci od jari minulého roka. Informovala o tom televízia Markíza vo svojich Televíznych novinách.

Aktuálny vládny kabinet by tak nadviazal na kroky minulých vlád pod vedením Roberta Fica a Petra Pellegriniho, ktoré v regiónoch rokovali pravidelne a často navštívili aj Gemer, Malohont a Novohrad. Všetky naše okresy totiž spadali do kategórie najmenej rozvinutých a práve do nich kabinet smeroval najčastejšie.

Matovič: Do regiónov chceme ísť

Volebné obdobie aktuálnej vlády je ovplyvnené pandémiou nového koronavírusu, ale ako pre Markízu uviedol premiér Igor Matovič, organizovať výjazdové rokovania majú v pláne aj oni. „Samozrejme, že by sme ich chceli mať a sľúbili sme pred voľbami, že chceme vládnuť s ľuďmi a pre ľudí,“ povedal.

Pochopiteľne, výjazdové rokovania sa v minulosti stretli aj s kritikou. Podľa niektorých šlo o drahé a organizačne náročné podujatia, ktoré sa menili na kortešačky. „Nechceli by sme sa hrať na Ježiška, ako to tu robil Fico a Pellegrini, že chodili a potom si kupovali tých ľudí,“ konštatoval Matovič na margo predchádzajúcich vlád.

Štedré rozdávanie

Pravdou je, že kabinet na prvých výjazdových rokovaniach v každom menej rozvinutom okrese schválil takzvaný akčný plán jeho rozvoja, prisľúbil vytvorenie určitého počtu pracovných miest a odklepol regionálny príspevok v rádoch miliónov eur. Ďalší milión eur (neraz priamo na rokovaní ešte zvýšený o ďalšie desaťtisíce či stotisíce) na rôzne investičné projekty rozdelil samosprávam pri nasledujúcich návštevách.

Občas bol kritizovaný aj kľúč prerozdeľovania týchto financií, keď podľa kritikov vláda rozdávala hlavne tým mestám a dedinám, ktoré viedli ich stranícki príslušníci. Za (mierne povedané) čudné možno považovať i nepozývanie niektorých primátorov miest na rokovanie v ich okrese. V roku 2019 takto nepozvali napríklad primátora Hnúšte Romana Lebedu a primátorku Tisovca Irenu Milecovú, či trochu neskôr na ďalšie rokovanie primátorky Poltára Martinu Brisudovú (tá však napokon po medializácii prípadu dostala na poslednú chvíľu dodatočné pozvanie).

Počas štyroch rokov dokopy štrnásťkrát

Od roku 2016 v našich regiónoch vláda zasadla dohromady patnásťkrát. V júli 2016 prišla rokovať do Rimavskej Soboty a Lučenca, v septembri toho istého roku do Poltára a Revúcej. Nasledujúci rok 2017 k nám kabinet prišiel iba raz, v decembri 2017 opäť do Revúcej.

Vo februári 2018 vláda zasadala v Hnúšti a v máji vycestovala do Fiľakova, kde vtedy prebrala akčný plán rozvoja okresov Lučenec a Poltár. V tom istom mesiaci navštívila aj Veľký Krtíš. V októbri toho roku prišla do Rožňavy.

Vo februári 2019 zopakovala návštevu Revúcej a bola aj v Jesenskom, kde sa venovala aktualizácii akčného plánu rozvoja okresu R. Sobota. V auguste 2019 rokovala v Kokave nad Rimavicou, kde mala na stole akčný plán rozvoja okresu Poltár. Ešte v tom istom mesiaci stihla rokovať v Buzitke, kde sa opäť zamerala na okres Lučenec.

V novembri 2019 vládny kabinet rokoval v Slavošovciach v Rožňavskom okrese. Zatiaľ posledné výjazdové rokovanie sa uskutočnilo v Slovenských Ďarmotách, ktoré bolo venované Veľkokrtíšskemu okresu.

Zdroj: TV Markíza, Sobotnik.sk, Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár