B. KOLLÁR: Reformy v dnešnej podobe by znamenali vyľudnenie okresov

Boris Kollár

BRATISLAVA/R. SOBOTA – Reformy nemocníc či národných parkov by v podobe, v akej sú navrhované dnes, znamenali vyľudnenie okresov. V diskusnej relácii Rozhovory ZKH na portáli Sme.sk to uviedol predseda parlamentu Boris Kollár.

Napríklad nemocnica, ktorá má 500 alebo 600 zamestnancov v takom ťažkom regióne, ako je Rimavská Sobota alebo Vranov nad Topľou – keď z nej spravíte doliečovák, tým pádom tam nemôže byť zamestnaných 450-500 ľudí a inteligencia odtiaľ odíde,“ povedal Kollár.

Dodal, že ani mladí ľudia, ktorí dnes študujú na univerzitách na Slovensku či v zahraničí, by sa tak nemali kam vrátiť. „Myslíte si, že sa tam vrátia, keď tam nebude nemocnica, kde by sa zamestnali ako chirurg alebo odborný lekár? Keď tam zrušíte súd, tak sa tam vráti právnik? No čo by tam robil,“ podotkol predseda parlamentu.

Ako sám povedal, reformy sú potrebné a jeho hnutie je za ich realizáciu, ale považuje za dôležité komunikovať s ľuďmi v dotknutých regiónoch a vysvetliť im podstatu. „Keď som ja prišiel do tých regiónov, nič som im tam nesľuboval. Nebol som ich huckať proti reforme, nebol som im hovoriť, že ich zajtra zavrú. Bol som si ich len vypočuť a sľúbil som im, že urobím všetko pre to, aby sa s nimi komunikovalo,“ zdôraznil Kollár s tým, že pri reformách je potrebné nájsť nejaký kompromis.

Ak pri nich nedôjde k dohode s regiónmi, hnutie Sme rodina podľa neho ani v budúcnosti neuľahčí prijatie reforiem tým, že by jeho členovia napríklad pri hlasovaní odišli zo sály a tým znížili kvórum potrebné na ich schválenie. „Myslíte si, že takýmto spôsobom ľudí podvediem? Však to som za to mohol rovno zahlasovať,“ zakončil predseda parlamentu.

Pridaj komentár