Fiľakovo si vezme dva úvery vo výške takmer štyri milióny eur

FIĽAKOVO – Samospráva Fiľakova si vezme dva úvery v celkovej výške 3,95 milióna eur na financovanie projektu revitalizácie priemyselnej zóny. Pôjde o dlhodobý úver v sume 2 milióny eur a preklenovací úver s čiastkou 1,95 milióna eur. Ich vzatie odsúhlasili fiľakovskí mestskí poslanci na svojom poslednom zasadnutí.

Podľa prednostky Mestského úradu Fiľakovo Andrey Mágyelovej sa proces podávania žiadosti na revitalizáciu priemyselnej zóny ťahá už štyri roky. „Medzitým sme sa v dôsledku pandémie, ktorá mala vplyv na ceny materiálov a investičných zámerov, dopracovali k tomu, že pôvodný projekt, ktorý predstavoval hodnotu asi dvoch miliónov eur, sa nám vyšplhal cez štyri milióny eur,“ podotkla Mágyelová.

Ako dodala, na to, aby mesto mohlo projekt zrealizovať, potrebuje vedieť, z akých finančných zdrojov ho bude financovať. „Polovica sa vyfinacuje prostredníctvom nenávratného finančného príspevku z programu Interreg a druhá časť by bola predmetom dlhodobého investičného úveru,“ vysvetlila prednostka.

Primátor Attila Agócs následne informoval, že mesto už spúšťa súťaž na budúceho nájomcu. „To znamená, že doteraz bol zverejnený zámer, že budeme chcieť ten budúci majetok dávať niekomu do prenájmu. Teraz už ideme naostro súťažiť,“ konkretizoval primátor s tým, že podmienky súťaže budú zverejnené v regionálnych aj celoslovenských médiách.

Obidva úvery má mesto čerpať v období august 2022 až august 2023. Stavať by sa však mohlo začať už na jar budúceho roka.

Pridaj komentár