HNÚŠŤA: Výstavba domova dôchodcov je stále aktuálna, bude možno ešte väčší

domova

HNÚŠŤA – Zriadenia domova dôchodcov a domova sociálnych služieb (DD a DSS) v Hnúšti je napriek zdržaniu jeho prípravy stále aktuálne. Na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval viceprimátor Grigorij Šamin s tým, že od investora už má aj projektovú dokumentáciu.

Kontaktoval som spoločnosť, s ktorou máme podpísané memorandum o domove sociálnych služieb. Ubezpečili ma, že ich projekt zriadenia domova seniorov v Hnúšti stále platí. K územnému a stavebnému konaniu majú spravenú hygienu, životné prostredie – odpady, ochranu ovzdušia a vplyvy na životné prostredie,“ ozrejmil Šamin, ktorý zástupcov investora s ponukou investovať v Hnúšti pôvodne aj oslovil.

Rovnako má investor podľa neho vyriešené rokovania s vodármi, plynármi, energetikmi, ministerstvom obrany, pamiatkovým úradom, telekomunikačnými spoločnosťami a tromi odbormi Okresného úradu Rimavská Sobota.

Na projekte sa pracuje, aj keď COVID ich minulý rok trochu pribrzdil. Dolaďujú sa posledné detaily, aby to mohlo byť predložené na stavebné konanie. Myslím si, že to má byť väčšie ako sme sa pôvodne rozprávali. Bude to trojpodlažný objekt,“ konkretizoval Šamin. Spomenul tiež, že aktuálne spoločnosť venovala veľa pozornosti projektu iného DD a DSS. Ten od 1. januára 2022 spúšťa v Hrnčiarskej Vsi.

Príjemné prostredie historického parku

Ako pre Sobotnik.sk uviedol primátor Roman Lebeda, po oslovení investora prebehlo medzi ním a samosprávou niekoľko rokovaní. „Firme sme ponúkli veľmi zaujímavé a nevyužívané pozemky mesta v časti Kolónia. Ich súčasťou je aj historický park, ktorý by sa takto mohol znovu zveľadiť a byť využitý ako záhrada pre zariadenie pre seniorov,“ podotkol primátor.

Doplnil, že 27. marca 2020 s firmou podpísali Memorandum o porozumení a spolupráci, ktoré špecifikuje spoluprácu mesta a spoločnosti Schmitlpharm na tomto zámere a prenajali im príslušné pozemky. „Verím, že napriek pandémii, ktorá spomalila množstvo procesov, sa aj výstavba zariadenia pre seniorov pohne v budúcom roku výraznejšie vpred,“ poznamenal Lebeda.

Ako na jednom z predchádzajúcich zasadnutí informoval zástupca investora Dušan Udvardy, zariadenie by malo mať kapacitu 40 klientov. Je to maximum, ktoré momentálne zákon umožňuje pre jednu budovu. Neskôr by sa to mohlo rozšíriť, keďže v Hnúšti je deficit tejto služby a 40 asi bude málo. Počet zamestnancov odhadol na 25 až 30.

Začiatok výstavby zariadenia mal byť podľa pôvodných plánov investora na konci roka 2020. V roku 2021 ho mali skolaudovať a v januári 2022 by bolo spustené.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár