Nový spor medzi Šimkom a Matzenauerom. Dôvodom je video spomínajúce rektálne testovanie hadicou

RIMAVSKÁ SOBOTA – Video na sociálnej sieti Facebook, spomínajúce rektálne testovanie hadicou, sa stalo príčinou ďalšieho sporu medzi primátorom Rimavskej Soboty Jozefom Šimkom a mestským poslancom Jaroslavom Matzenauerom. Tí v mestskom zastupiteľstve (MsZ) patria medzi hlavných súperov.

Video zachytáva vchod do rímskokatolíckeho kostola na Hlavnom námestí v R. Sobote, do ktorého postupne vchádza skupina ôsmich ľudí. Mužský hlas vo videu to komentuje: „Pohodička, kľuďánko idú dnuka. Ty kráso. Lockdown, nelockdown, mám v prdeli,“ hovorí hlas, u ktorého Matzenauer nepoprel, že patrí jemu.

Ďalší hlas vo videu sa pýta: „Ideme ich otestovať?“, na čo prvý hlas odpovedá: „Ale toto rektálne, hadicou. Kriste na nebi. Tí ľudia nie sú normálni,“ zakončuje mužský hlas.

Podľa primátora sa má poslanec ospravedlniť

Šimko na Facebooku skutok okomentoval, že ide o čin hodný psychopata a Matzenauer tak podľa neho opäť prejavil svoju nenávisť voči cirkvi a zvlášť voči rimavskosobotským katolíkom. Na zasadnutí MsZ potom primátor spomenul aj údajný list od občana Rimavskej Soboty, v ktorom ten uvádza, že na videu je natočený len vstup ľudí na prijímanie a nie na omšu.

Po prijatí božieho tela /oplátky/ ihneď, jedna-dve minúty opustili priestor kostola. Do kostola vchádzali v skupinkách, ktoré hneď pri vchode koordinoval miestny kaplán a teda nikdy nebolo v kostole viac ako 4 – 5 ľudí. Teda žiadne porušenie platných noriem,“ čítal primátor z údajného listu občana.

Autor uvedeného textu, ktorý Šimko skopíroval aj do komentárov pod videom, následne vyzval Matzenauera na verejné ospravedlnenie na jeho facebookovej stránke, v mestských novinách a aj priamo na zasadnutí MsZ. „Verím, že pán Matzenauer bude chlap a skutočne sa týmto občanom, našim veriacim, žijúcim v meste R. Sobota, ospravedlní,“ doplnil primátor.

Matzenauer: Je to súkromná konverzácia, nejde o útok na veriacich. Nemám sa za čo ospravedlniť

Ako reagoval poslanec, video, šírené primátorom, zachytáva súkromnú konverzáciu troch ľudí, ktorí sa pohoršovali nad nedodržiavaním pandemických opatrení. „Druhá vec – je absolútne úbohé, že to dávate na adresu nejakých veriacich. Mne to bolo úplne jedno, keby to boli aj bežní ľudia, ktorí idú do kaderníctva, pretože sú platné nejaké predpisy, nariadenia,“ zdôraznil Matzenauer.

Za nepravdivý označil tiež údaj o počte vstupujúcich osôb. „Keď si to video pozriete, je kratučké a len vtedy tam bolo minimálne 15 ľudí, takže nie je to pravda,“ skonštatoval poslanec, podľa ktorého má video pochádzať zo súkromnej konverzácie skupiny ľudí, kde sú aj epidemiológovia a lekári, ktorí „kľakajú a plačú, v akom stave sú nemocnice, ordinácie a ako ľudia nedodržiavajú opatrenia“.

Matzenauer podľa vlastných slov video publikoval v tejto súkromnej skupine, odkiaľ ho zverejnil „istý pán, ktorý je členom skupiny a vo svojej naivite, ktorá sa možno týka jeho veku, si neuvedomil, čo spôsobil.“ Poslanec súčasne spochybnil, že text, ktorý primátor čítal, je dielom nejakých občanov R. Soboty.

Povedal tiež, že sa nemá vôbec za čo ospravedlňovať kresťanom alebo iným veriacim, pretože to nebolo mierené na nich, ale na bezohľadnosť a nezodpovednosť k tomu, že sa tu šíri vysoko nebezpečná choroba a nedodržiavajú sa opatrenia.

Na moju obranu poviem len toľko, že keby som bol taký, ako vy tvrdíte, zdvihnem telefón a volám hygienu alebo políciu. To som neurobil. Takisto som sa o tomto rozprával s redaktormi, ktorí chceli o tom uverejniť článok – povedal som, nie, nechajte to tak, pretože je to citlivá vec,“ adresoval Matzenauer primátorovi.

Na záver uviedol, že už komunikuje s právnikmi, či v tomto prípade náhodou nedošlo k trestnému činu. Celá záležitosť podľa neho vôbec nepatrí na pôdu MsZ.

Foto: Sobotnik.sk – zasadnutie MsZ R. Sobota

One Reply to “Nový spor medzi Šimkom a Matzenauerom. Dôvodom je video spomínajúce rektálne testovanie hadicou”

  1. Pingback: Bonmoty zo zasadnutí MsZ R. Sobota: Ty si bol ešte otcovi v gatiach, smrad ako v opičinci, plávajúce hovienka, skákajúce bacile

Pridaj komentár