KRÁTKE SPRÁVY: Zomrel fotograf A. Jiroušek, R. Sobota a Revúca vypísali výberové konania

Dnešné Krátke správy na Sobotníku sú o úmrtí fotografa, ktorý fotil aj Gemer, Malohont a Novohrad, výberových konaniach, ktoré vypísala R. Sobota a Revúca, rekonštrukcii škôlky v Lučenci, ale aj o možnosti zriadenia dobrovoľného hasičského zboru v Hnúšti, asfaltovaní v Tisovci, či tipe na výlet do prielomu Muráňa.

KOŠICE – Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel v Košiciach fotograf Alexander Jiroušek (1934 – 2021). O jeho úmrtí informoval Pamiatkový úrad (PMÚ SR) na svojom webe i na sociálnej sieti Facebook.

Alexander Jiroušek (zdroj facebooková stárnka Pamiatkový úrad SR)

A. Jiroušek bol autorom či spoluautorom viacerých kníh o Košiciach aj Slovensku a svojimi snímkami prispel do desiatok rôznych publikácií. Z našich regiónov to boli napríklad knihy Okres Rimavská Sobota, Rimavskou dolinou, Okres Lučenec vo fotografii či Rožňava a okolie.

Rimavská Sobota

„Spolu so širokou odbornou i laickou verejnosťou si ho preto chceme v tejto našej spomienke aj my symbolicky pripomenúť v mene celej pamiatkárskej komunity. V ďakovaní za jeho celoživotné dielo a za všetky tvorivé spolupráce v spoločnom hľadaní domácej krásy, vzdávame tak našu ľudskú úctu a tichú spomienku v poslednej rozlúčke,“ uviedol PMÚ SR na Facebooku. Redakcia Sobotnik.sk sa k pietnej spomienke pripája.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Samospráva okresného mesta R. Sobota vypísala výberové konanie na miesto riaditeľa/riaditeľky Materskej školy na Dobšinského ulici. Predpokladaný nástup je od 1. januára 2022. Všetky potrebné informácie k výberovému konaniu sú na stránke mesta rimavskasobota.sk.

REVÚCA – Výberové konanie vypísala aj samospráva Revúcej. Ide o miesto referenta regionálneho rozvoja. „Rád/rada sa realizuješ v príprave strategických dokumentov a projektov spolufinancovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov, štátneho rozpočtu a ďalších externých zdrojov? Tak máme pracovné miesto práve pre teba,“ uvádza samospráva na svojej internetovej stránke revuca.sk, kde záujemcovia nájdu aj všetky podklady.

LUČENEC – Samospráva Lučenca podala žiadosť o dotáciu na rekonštrukciu Materskej škôlky (MŠ) na Partizánskej ulici, ktorá by bola zameraná na zníženie jej energetickej náročnosti. Mesto žiada sumu zhruba 1 173 000 eur, spolufinancovanie by bolo približne 175 000 eur. Podanie žiadosti schválili mestskí poslanci na zasadnutí koncom októbra.

Podľa primátorky Alexandry Pivkovej chcú aj v tomto prípade postupovať rovnako, ako riešili rekonštrukciu MŠ na sídlisku Rúbanisko II. „Znovu pôjdeme tou istou cestou, vysťahujeme celú škôlku a jeden, jeden a pol roka ju budeme celú rekonštruovať, pokiaľ budeme úspešní,“ povedala Pivková.

HNÚŠŤA – Druhé najväčšie mesto Rimavskosobotského okresu nemá zriadený dobrovoľný požiarny zbor a táto situácia sa v blízkej dobe nezmení. Vyplýva to z vyjadrenia prednostky Mestského úradu Hnúšťa Oľgy Maciakovej na jednom z posledných zasadnutí hnúšťanského mestského zastupiteľstva.

Podľa jej slov sa nenašiel nik, kto by v Hnúšti založil dobrovoľnú požiarnu ochranu. Ako doplnil viceprimátor Grigorij Šamin, okolité obce DHZ majú, nestačí však získať samotných dobrovoľných hasičov, ale je potrebné, aby ich činnosť zastrešila odborne spôsobilá osoba.

TISOVEC – Samospráva mesta na severe Rimavskosobotského okresu postupne pripravuje plochy na vysúťažené asfaltovanie. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informovala primátorka Irena Milecová, podľa ktorej by sa práce mali začať už 8. novembra.

Vysúťažená suma na tento projekt asfaltovania je 136 834,91 eur a sú to financie z našich vlastných zdrojov. Zrealizované už máme dva chodníky, takisto z našich vlastných zdrojov, a to na Sládkovičovej ulici, kde stavbu realizovala firma Strabag v hodnote 39 814,34 eura. Zrealizovaný je aj prepoj ulice Francisciho a Daxnerovej. Túto stavbu realizoval Služby mesta Tisovec za 15 972,55 eura,“ konkretizovala primátorka.

Dodala, že sa zrealizoval aj prístupový chodník a parkovisko pri novom ihrisku Žihadielko, kde práce takisto vykonali Služby mesta Tisovec v hodnote 9441,94 eura.

BRETKA – Na záver malý tip na jesenný výlet – Prielom Muráňa, údolie, kde zastal čas. Na Facebooku o ňom informuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer. Východiskovým bodom je dedina Bretka a vidieť na ňom môžete nielen prírodné krásy, ale napríklad aj vojenské opevnenie spred druhej svetovej vojny, takzvaný ropík.

Pridaj komentár