Poslanci okresu R. Sobota sa za rimavskosobotskú nemocnicu postavili ako jeden muž, sú proti jej degradácii

pôrodov cisárskym rezom

B. BYSTRICA/R. SOBOTA – Nemocnica v Rimavskej Sobote nesmie byť navrhovanou reformou z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR degradovaná. Na poslednom zasadnutí Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa na tom zhodli poslanci za Rimavskosobotský okres Peter Juhász, Jozef Šimko, Zoltán Cziprusz a Michal Bagačka.

Ako prvý sa vyjadril P. Juhász, ktorý reformu v podobe navrhovanej rezortom zdravotníctva vníma ako deštrukciu. „Reforma je v tejto podobe absolútne neprijateľná. Reforma musí byť stupňovitá, konsenzuálna a premyslená,“ upozornil Juhász. Podotkol tiež, že treba vytvoriť podmienky, aby naši doktori zostávali na Slovensku a keď to nebude stačiť, umožniť tým zo zahraničia, ktorí na to majú, aby k nám prišli a robili kvalitnú medicínu.

Na juhu BBSK podľa neho nie je infraštruktúra ani práca. „Keď ešte ľuďom zoberieme poslednú šancu na prežitie, keď sa dostanú do problémov, kto zostane žiť v tých regiónoch? Starí ľudia, ktorí nemajú kam odísť a možno neprispôsobiví občania. Toto asi nikto nechce,“ zdôraznil Juhász.

Upozornil tiež, že v R. Sobote bolo v minulosti zatvorené očné, pľúcne, krčné aj infekčné oddelenie. „A teraz nastala koronakríza, neboli infektológovia, neboli infekčné lôžka a každý pozeral, ako to poriešiť. Nastal obrovský chaos a čo sa týka počtu úmrtí, určite je to jeden z faktorov, ktorý sa pod to podpísal,“ podotkol poslanec.

Poslanci vyjadrili zásadný nesúhlas s reformou

Na jeho slová nadviazal J. Šimko, ktorý navrhol zmenu uznesenia v zmysle, že poslanecký zbor BBSK vyjadrí zásadný nesúhlas s plánovanou reformou. „Situácia je kritická. Táto reforma sa dotkne až 20 nemocníc v SR. Dotkne sa aj našej rimavskosobotskej nemocnice. My sme zásadne proti tomu, aby rimavskosobotská nemocnica bola degradovaná a stala sa iba doliečovákom,“ vyhlásil Šimko. Ním navrhovanú zmenu uznesenia poslanci BBSK napokon aj schválili.

Poslanec Zoltán Cziprusz pripomenul úspešnú petičnú akciu, v rámci ktorej len za prvých 20 dní vyzbierali skoro 40 000 podpisov za záchranu nemocnice. „Vyvolali sme takú spolupatričnosť medzi ľudmi, či sú to Slováci, Rómovia, Maďari, akú sme za posledných 30 rokov na Gemeri nemali,“ skonštatoval.

Podľa Michala Bagačku už takúto situáciu v Hnúšti, odkiaľ pochádza, zažili. „Keď nás v podstate odpálil minister Zajac. Dal malé nemocnice pod mestá s cieľom, že my vás nejdeme rušiť, vy to nezvládnete a porušíte sa sami,“ povedal Bagačka ktorého by podľa vlastných slov v živote nenapadlo, že niečo také sa môže stať aj okresným nemocniciam.

Preto strašne vítam tento tlak. Keby sme nič nerobili, keby neboli žiadne petície ani nič také, tak ani v parlamente sa tým ani nebudú zaoberať,“ doplnil.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Poslanci okresu R. Sobota sa za rimavskosobotskú nemocnicu postavili ako jeden muž, sú proti jej degradácii”

  1. Pingback: Reforma nemocníc opäť na pretrase. Lunter žiada garancie - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár