TIP NA SOBOTU: Pustý kostol pri Veľkej Čalomiji je jedným z najstarších v SR

Pustý kostol

VEĽKÁ ČALOMIJA – Nenápadné miesto, ktoré má však takmer tisícročnú históriu. To je Pustý kostol pri dedine Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš, ktorý je naším dnešným tipom na víkendový výlet.

Dostať sa k tomuto miestu je jednoduché. Na ceste II/527 pri Veľkej Čalomiji stačí odbočiť smerom na opačnú stranu od dediny k neveľkému návršiu. Po pár sto metroch je ešte jedna odbočka priamo ku kostolu, kde sa dá zaparkovať.

O histórii tohto miesta sa všetko podstatné dozvieme priamo z informačných panelov pri kostole i v ňom. Archeologické výskumy podľa nich preukázali, že je možné uvažovať o vzniku kostola už v staršej fáze románskej architektúry, teda v 11. až 12 storočí. Dočítať sa tam tiež dá, že kostol bol využívaný do roku 1868, keď sa prelomila časť strechy.

Ďalších zhruba 130 rokov bol spustnutý a menil sa na ruinu. Zmena k lepšiemu sa začala v roku 2007 archeologickým výskumom, na ktorom sa podieľal aj rimavskosobotský archeológ Alexander Botoš. Výskum pokračoval aj o rok neskôr.

Pustý kostol

V krátkom čase sa podarilo odkryť pozostatky pravdepodobne jedného z najstarších kostolov postavených na území Slovenska. Prieskum ukázal, že kostol bol niekoľkokrát prestavaný a potvrdil, že ho stavali v dvoch etapách – románskej a gotickej,“ uvádza sa na jednom z informačných panelov.

V roku 2009 dala miestna samospráva vypracovať projekt obnovy ruiny. Konzervácia pozostatkov sakrálneho objektu a revitalizácia okolia sa napokon začala v roku 2012. Bola rozdelená do viacerých etáp a v rámci nej sa napríklad domurovalo murivo lode kostola, osadil kamenný gotický portál, vybudovala drevená empora, realizoval oltár či sakristia.

Dnes je Pustý kostol udržiavaným miestom, ktoré rozhodne stojí za návštevu. Práve teraz, v čase vrcholiacej jesene, keď ruiny kostola medzi stromami bez listov ešte viac vyniknú, je na to možno najvhodnejší čas.

Pridaj komentár