RÁKOŠ: Turisti môžu pri banských dielach pozorovať netopiere nočným videním

RÁKOŠ – Nočné pozorovanie netopierov a lesnej zveri pri zabezpečených banských dielach je najnovšou atrakciou, ktorú môžu zažiť návštevníci obce Rákoš v Revúckom okrese. Nenápadná dedinka neďaleko Jelšavy sa postupne stáva lokalitou so širokou ponukou prírodného a vzdelávacieho turizmu.

Gotický kostol, zrúcanina hradu či banícka expozícia, to všetko sa ukrýva v dedine Rákoš pod vrchom Železník. Okrem bohatej ponuky historických pamätihodností sa v okolitej prírode nachádzajú mnohé prírodné zaujímavosti, ako aj pozostatky banskej činnosti v podobe zabezpečených banských diel. Po nich návštevníkov prevedie Náučný chodník malých netopierov. Ponúka počas dňa príjemnú prechádzku lesným prostredím so 14 stanovišťami, na ktorých sa návštevníci a hlavne deti môžu oboznámiť s históriu, faunou, flórou, ako aj s hlavnými predstaviteľmi tejto lokality, a to netopiermi.

Práve netopiere si zvolili opustené banské diela pri chodníku ako miesto, kde prichádzajú prezimovávať a tak v jarnom a jesennom období je možné obdivovať prelety stoviek netopierov pri zabezpečených banských dielach.

,,Chceli sme zatraktívniť chodník nejakým výnimočným zážitkom práve s netopiermi. Netopiere sú nočné živočíchy a tým pádom nie sú pre bežného návštevníka viditeľné. Napadla nám možnosť večerných výletov spojených s pozorovaním týchto tvorov so sprievodcom a s pomocou technológie nočného videnia. Myslíme, že takýto zážitok dodá tejto lokalite výnimočnosť aj z pohľadu návštevníkov,“ hovorí Július Pavelko, autor myšlienky a aktivista z občianskeho združenia (OZ) Rákošská cächa.

Nový produkt prírodného turizmu mohol byť realizovaný vďaka rozvojovému zámeru „Náučný chodník malých netopierov – zabezpečenie večerných pozorovaní a prístupovej cesty“, ktorý finančne podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (RA BBSK) cez oblastnú organizáciu cestovného ruchu (OOCR) Gemer sumou 3 600 eur. Vďaka tejto podpore sa zakúpilo päť kvalitných nočných videní. Poslúžia návštevníkom pri zážitku pozorovania nielen netopierov, ale pre trpezlivých aj lesnej zveri. V rámci podpory zároveň pribudli v obci chýbajúce smerovacie tabule, informujúce o najväčších zaujímavostiach okolia.

Objednať sa dá už dnes

Tento jedinečný zážitok je už dnes dostupný cez krajskú zážitkovú cestovnú kanceláriu. Kúpiť sa dá online na destinačnom portáli Banskobystrického kraja www.zahoramizadolami.sk, kde si ho budú môcť návštevníci zakúpiť v jarných a jesenných mesiacoch.

Pre túto jeseň máme v ponuke len dva termíny, jeden už teraz 6. novembra a druhý 13. novembra. Určite odporúčam kúpiť si tento zážitok čo najskôr, pretože kapacita je obmedzená na skupiny do osem ľudí“, uviedla manažérka krajskej cestovnej kancelárie Eva Macuľová.

Ako doplnil výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric: Sme veľmi radi, že môžeme návštevníkom ponúknuť zážitok, ktorý je na Slovensku úplne jedinečný. Nie je to zážitok pre obrovské masy ľudí, ale skôr pre milovníkov prírody, objaviteľov hľadajúcich nevšedné miesta. Gemer má prekrásnu prírodu a ľudia, ktorí sú ochotní odkrývať jej tajomstvá a sprostredkovať ich návštevníkom, tak dávajú mimoriadnu pridanú hodnotu návšteve nášho regiónu.“

Podľa predsedu BBSK Jána Luntera je obec Rákoš a jej okolie miestom s výrazným potenciálom pre rozvoj udržateľného cestovného ruchu. „Sú tu unikátne atraktivity ako kostol so značne zachovanými stredovekými freskami, banícka expozícia, alebo tento náučný chodník, ktorý ponúka nevšedný večerný zážitok. Rozvoj turizmu v regióne, ktorý je na čele najmenej rozvinutých regiónov kraja, nie je ľahký. Práve preto som rád, že peniaze, ktoré sem investujeme prostredníctvom našej Rozvojovej agentúry, sú využité zmysluplne a s cieľom vytvárať ucelenú turistickú ponuku tejto lokality,“ povedal.

Viac informácií a možnosť rezervácie nájdete na tomto odkaze.

Foto: OOCR Gemer

Pridaj komentár