Voľáky bastard, keď sa pokakáme, špeciálne kurzy klamania. Zasadnutia rimavskosobotského zastupiteľstva sú plné bonmotov (október 2021)

RIMAVSKÁ SOBOTA – Viac či menej vtipné výroky, bizarné vyjadrenia, ale aj škriepky, slovné útoky a osočovanie. To všetko môžu počuť a vidieť diváci priamych prenosov zo zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v R. Sobote. Spísali sme tie najpozoruhodnejšie z nich, ktoré odzneli na októbrovej schôdzi.

Podotýkame, že nejde o výroky, s ktorými by sme sa stotožňovali. Naším cieľom nie je nikoho uraziť, dehonestovať či pôsobiť útočne. Jediným zámerom je priblížiť neraz bizarnú atmosféru zasadnutí rimavskosobotského MsZ. Zdôrazňujeme, že všetky vyjadrenia sme zozbierali z odvysielaných videozáznamov, ktoré sú stále verejne dostupné a ktokoľvek si ich môže pozrieť.

Večná téma Kurinec

Jedným evergreenom zasadnutí MsZ je rekreačná oblasť Kurinec. Inak to nebolo ani teraz a kameňom úrazu sa stali financie na jej ďalší rozvoj. Primátor Jozef Šimko v tejto súvislosti spomenul aj stručnú históriu Kurinca počas posledných rokov, kde dokázal spojiť jadrný výraz s doslova poetickými.

Vy sa veľmi dobre pamätáte, v akom stave bol Kurinec pred 11 rokmi. Zdevastovaný, kde nepreletel hádam ani vtáčik jarabáčik. Bol tam bordeľ ako v tanku,“ zdôraznil primátor. Neskôr zareagoval aj na slová poslanca Ivana Hazuchu, ktorý sa obával, že presťahovanie kempingu z terajšieho miesta k parkovisku na začiatku rekreačnej oblasti môže spôsobiť, že jeho odľahlejšia poloha od kúpaliska bude lákať zlodejov.

Vy hovoríte, že krádeže. Aj teraz sú krádeže, však to patrí k životu, rozumiete, lebo voľáky bastard tam dôjde a ukradne voľakomu niečo z auta, alebo zo stanu. To je normálna vec,“ povedal primátor.

O niekoľko desiatok minút neskôr prišli na pretras projektové výzvy, do ktorých sa môže mesto zapojiť a Šimko okomentoval šancu mesta na úspech v nich. „Pokiaľ mám dobré informácie, pani Remišová zo svojho rozpočtu bude deliť cca 100 miliónov eur. Prepáčte, dámy a páni, ospravedlňujem sa, keď sa pokakáme, my ak získame 300 000, 400 000, do 500 000 eur z týchto projektov, tak budem velice rád,“ avizoval primátor.

Burda a špeciálny kurz klamania

Jednou z lokalít, ktorú na zasadnutiach mestského zastupiteľstva veľmi často spomína, je Burda. Ide zrejme o tú nad Hnúšťou, ale miest s týmto názvom je na Slovensku viac. Aj tentoraz ju uviedol v jednej zo slovných prestreliek s predsedom poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť Romanom Vaľom. „Ale pán Vaľo, ukľudnite sa. Kľud, s úsmevom na tvári. Tu nie ste na Burde, tu ste na mestskom zastupiteľstve,“ skonštatoval Šimko s evidentnou iróniou v hlase.

Ďalším z názorových oponentov primátora je predseda finančnej komisie, poslanec Michal Demeter. Po jednom z dlhých Šimkových monológov oslovil primátora nasledovne: Pán Šimko, takto klamať ste sa naučili sami, alebo nejaký špeciálny kurz ste absolvovali?“ opýtal sa. „Áno, špeciálny kurz,“ ihneď mu tentoraz s vážnou tvárou a bez náznaku štipky irónie odpovedal primátor.

Asi o štvrťhodinu neskôr sa obaja do seba pustili znova. Najprv sa to týkalo výborov mestských častí, ktorých návrhy poslanci schvaľujú. „No tak áno, dali sme to tam, lebo čo keby chceli spraviť nadživotnú sochu Jozefa Šimka z asfaltu? položil Demeter rečnícku otázku. „Tak by tam bola socha Jozefa Šimka,“ ihneď kontroval primátor. Napriek všetkému ale predpokladáme, že toto umelecké dielo v meste nevznikne:-)

Demeter o chvíľku neskôr poznamenal, že spolupráca s primátorom je tragédia. Ten pochopiteľne, takýto útok nemohol nechať bez odozvy. „Tragédia ste vy, celá banda urýchľovačov,“ nešetril primátor poslancov najväčšieho klubu. „Chceme sa dohodnúť,“ oponoval Demeter. „Vy sa chcete dohodnúť? To by ste inak mali vypadať,“ vytkol mu nazad Šimko. „Akože zelené vlasy, alebo ružové?“ ironicky sa opýtal tentoraz Demeter. Primátor však v tomto prípade na ironickú vlnu nenaskočil a celá krátka bizarná debata sa tým skončila.

Vysoká škola populizmu

Pokoj zbraní však trval asi len 10 minút. „Ťažko je vyjadrovať sa k niektorým vašim veciam, pán primátor, lebo od 89-teho by ste mohli prednášať na vysokej škole populizmu a mohli by ste byť titulovaný docentom, profesorom. Toto vám skutočne ide, ste v tom odborník a my mladí chlapci, zelenáči z praxe, ktorých viac-menej politika nezaujíma, ale chcú vidieť výsledky a skutočnú robotu, sa vám nemôžeme rovnať. Ja sa nebudem snažiť nikdy skĺzavať k populistickým sľubom, útokom a nekonštruktívnej politike, ktorá iba vyvoláva vášne,“ vyjadril sa tentoraz Vaľo.

Pochopiteľne, primátor nenechal ani tento preslov bez odozvy a zároveň z Burdy presunul reč na inú lokalitu v rovnakej oblasti nad Hnúšťou. „Tak počúvajte, mladí chlapci zeleňáči. To sú vaše slová, pán Vaľo. Skutočne nie sme v Poproči, ale sme na mestskom zastupiteľstve,“ okomentoval Šimko.

O pár minút neskôr sa tradične posťažoval, ako náročne sa mu pracuje so súčasným poslaneckým zborom. „Hľadáte cestičky, ako toho Šimka zastaviť. Toto je vaša politika, vážení páni urýchľovači. My sme pracovali čestne a svedomite bez architektov aj bez takých mudrcov, ako ste vy. A nech pán boh chráni toto mesto, žeby ďalšie štyri roky táto banda sedela v MsZ,“ doslova sa prežehnal primátor. Dobrá nálada ho však neopustila, čo vzápätí dokázal aj krátkym náznakom tanca:

Poslednou oblasťou, v ktorej sa primátor s poslancami klubu Odvážme sa zrýchliť „porafal“, bola takisto už tradičná téma rekonštrukcie internátu na Školskej ulici. Jablkom sváru sa tentoraz stala suma 96 000 eur na projektovú dokumentáciu, ktorú chcel primátor zaradiť do zmeny tohtoročného rozpočtu. Viacerí zástupcovia občanov, vrátane Jaroslava Matzenauera, mu ale oponovali, že mesto na to teraz nemá peniaze. Potrebnú čiastku však chcú zaradiť do budúcoročného rozpočtu.

Budem zvedavý, či v rozpočte na rok 2022 uvidím 96 000 eur. To som strašne zvedavý. A príde čas, keď vám tak vytriem kocúra, ako boh prikázal. Nielen vám, všetkým urýchľovačom,“ zakončil Šimko pestrú debatu na októbrovom zasadnutí MsZ.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár