VŠIMLI SME SI: Pri rybníku v areáli Lesík pri R. Zalužanoch pribudol nový altánok

Lesík

RIMAVSKÉ ZALUŽANY – Drevený altánok, vybudovaný na hrádzi malého rybníka, je najnovším prírastkom v areáli Lesík neďaleko Rimavských Zalužian. Priestranstvo, ktoré slúži na oddych i organizovanie rôznych akcií, je tak nielen udržiavané, ale postupne i zveľaďované.

Nový altánok zaujme svojou solídnou konštrukciou z guľatiny, ale i umeleckým „zavetrením“ z pozváraných kúskov reťazí. Zmeny k lepšiemu však vidieť aj priamo v Lesíku – všimli sme si napríklad novú strechu pódia, nové zábradlia či úsmevné informačné tabuľky v češtine.

História tohto miesta je pritom na dedinské pomery skutočne úctyhodná. Zatiaľ čo v mnohých iných obciach zostali na podobné prírodné areály už len spomienky, v Rimavských Zalužanoch sa ho podarilo nielen zachovať, ale i rozvíjať a stále aktívne využívať.

Dôkazom toho je napríklad už tradičné motorkárske podujatie Jednou stopou do Lesíka, ktoré každoročne priláka stovky návštevníkov a nadšencov motocyklov. V minulosti sa však v Lesíku uskutočnilo aj vyše desať ročníkov Memoriálu Milana Haviernika v hasičskom športe.

História siahajúca do roku 1934

O histórii Lesíka a jeho využívaní sa možno hodne dozvedieť v obecnej kronike. Okrem iného sa v nej píše, že prvá tanečná zábava sa v ňom uskutočnila 28. júna 1934 a úpravu terénu pred ňou urobili žiaci spolu s miestnymi hasičmi. Nasledujúce desaťročia potom miesto slúžilo na organizovanie rôznych zábav, majálesov či juniálesov, ale aj na divadelné predstavenia a diskotéky.

Zaujímavosťou z minulosti, o ktorej tiež nájdeme zmienku v kronike, je silná „tristosviečková“ lampa. Tú obec využívala na osvetlenie Lesíka v tridsiatych rokov 20. storočia. Výhodou tohto areálu bol i prameň, nazývaný Žliabok, ktorý je dnes upravený a zastrešený.

V posledných rokoch sa samospráve darilo Lesík rozvíjať vďaka rôznym grantom a dotáciám. Ruku k dielu však priložili i viacerí miestni obyvatelia, ktorí zhotovili drevené stoly s lavicami či oplotenie, ako píše portál Echoviny.sk.

Rybníček, spomínaný v úvode, je vlastne vodnou nádržou, ktorá bola vybudovaná v rámci protipovodňových opatrení. V zime slúži aj ako klzisko, kam sa chodia korčuľovať i ľudia z okolia.

Pridaj komentár