Rožňava by v budúcnosti mala zvýšiť dotácie na šport, inšpiráciu vidí aj v R. Sobote

ROŽŇAVA – Samospráva Rožňavy by v budúcnosti mala zvýšiť dotácie športovým klubom a ich súhrnnou výškou sa priblížiť mestám v okolí. Na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva to uviedol primátor Michal Domik, podľa ktorého sú v okolitých sídlach dotácie pre športové kluby vyššie.

Spišská Nová Ves len do hokeja dáva 400 000 eur. Dobre, je to väčšie mesto, takže spomeniem Rimavskú Sobotu. Mesto Rožňava dáva do všetkých športov priame dotácie 60 000 eur, ale jasne, že sú tam aj nepriame – 20 000 eur platíme režijné náklady na ihrisko a 20 000 za športovú halu. Povedzme teda 100 000, alebo aj 150 000 eur. R. Sobota, ktorá má o 2000 obyvateľov viac, však podporuje všetky športy sumou 600 000 eur,“ porovnal primátor.

Ako však hneď dodal, v Rožňave sa nechcú dostať až na takúto čiastku, keďže v meste nemajú až také veľké oddiely a kluby v takých ligách ako R. Sobota. Do budúcnosti sa však snažíme, aby tieto naše malé kluby, čo máme, sa dostali aspoň na trošku takú úroveň ako v Rimavskej Sobote a okolitých, už pomaličky dedinách, aby sme mali tie zložky v takej istej výške, podotkol Domik.

Aj v súčasnosti sú však podľa neho všetky športové kluby rovnoprávne. „Máme rovnakú dotačnú schému na jedno dieťa, všetko je v rámci korektnosti,“ podotkol Domik s tým, že ani jeden klub sa neohradil, že by mal mať vyššiu dotáciu.

Ako nadviazal poslanec Ivan Kuhn, bolo by vhodné vypracovať pravidlá podpory športovania a kultúry mládeže tak, aby boli stanovené transparentne a zjednotili sa pre priame i nepriame dotácie. S jeho slovami súhlasil i poslanec Karol Kovács. „Nemám tú vedomosť, že by kluby boli v nerovnoprávnom postavení smerom k dotáciám,“ reagoval na nich poslanec Matúš Bischof.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár