Starostovia a krajskí poslanci z juhu BBSK nesúhlasia s treťou verziou návrhu Súdnej mapy

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Nesúhlas s navrhovanou treťou verziou takzvanej Súdnej mapy prejavila asi dvadsiatka starostov, mestských a krajských poslancov z okresov Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Veľký Krtíš na dnešnom stretnutí vo Fiľakove. Zdôraznili nutnosť zachovať Krajský súd v Banskej Bystrici, aby obyvatelia z juhu stredného Slovenska nemuseli chodievať na odvolacie konania až do Žiliny.

Doobeda sme stáli v Bratislave pred parlamentom, lebo nechceme dopustiť, aby degradovali naše regionálne nemocnice. Teraz tu stojíme spolu s vami, lebo vidíme, že sa musíme opäť zastať občanov našich regiónov. Podľa dostupných informácií má totiž Krajský súd v Banskej Bystrici fungovať už len krátko. Jeho kompetencie následne prevezme Krajský súd v Žiline, ktorý je pre ľudí z tohto regiónu ťažko dostupný,“ uviedol na tlačovej konferencii Krisztián Forró, predseda strany Aliancia.

Podotkol tiež, že pre súčasnú vládu nie je prioritou ani výstavba cestnej a železničnej siete. „Teraz chcú ľudí žijúcich v tomto regióne odtrhnúť aj od súdov a ešte viac znemožniť tunajší život,“ upozornil Forró. Ako dodal, Gemerčania a Novohradčania už pred 20 rokmi doplatili na reformu vyšších územných celkov tým, že do krajského mesta musia cestovať niekoľko hodín.

Cziprusz: nesúhlasíme s takouto reformou

Podľa krajského poslanca Zoltána Cziprusza je Žilina od našich regiónov vzdialená vyše 200 kilometrov a nie je logické, aby tam naši občania cestovali na krajský súd. Podotkol, že autom to trvá minimálne tri hodin. V prípade verejnej dopravy musia dokonca cestovať deň vopred. Prirodzeným centrom stredného Slovenska je podľa neho Banská Bystrica. „Ako primátori a krajskí poslanci preto chceme vyjadriť nesúhlas s takouto reformou. Všetkým, ktorí sa k nám s podpismi pridali alebo pridajú, ďakujem,“ povedal Cziprus.

Ako pokračoval primátor Fiľakova Attila Agócs, návrhom tretej verzie Súdnej mapy by mohla byť ohrozená uplatniteľnosť ústavou garantovaného práva prístupu k súdu desiatkam tisíc obyvateľov južných regiónov stredného Slovenska.

Toto právo nám bolo doteraz zaručené tým, že predošlé dve verzie počítali s tým, že Krajský súd B. Bystrica bude zachovaný. Ľudia od nás by napríklad v majetkových, všeobecných, obchodných i rodinných veciach museli chodiť na odvolacie konania do Žiliny,“ podotkol. Zároveň upozornil na zlú dopravnú dostupnosť tohto mesta z Novohradu a Gemera.

Žiadame ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, ako aj poslancov Národnej rady SR, aby zvážili súčasný návrh Súdnej mapy a vrátili sa k verzii, kde sa ešte počítalo s Banskou Bystricou,“ vyzval primátor Fiľakova.

Účastníci stretnutia zároveň iniciovali podpisovú akciu pre primátorov, starostov a krajských poslancov, aby spoločne zamedzili zmene, ktorú považujú za „bezhlavú“. Zatiaľ vyzbierali okolo 30 podpisov.

Pridaj komentár