VIDEO: Pozrite sa, ako vyzerá rozostavaný úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce

R2

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Rýchlostná cesta R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce mala byť otvorená už koncom leta 2021, termín jej dokončenia sa napokon posunul o viac ako rok. Pozrite sa vo videu natočenom dronom, ako vyzerá budúca komunikácia v týchto dňoch, teda začiatkom novembra 2021.

Video na portál YouTube nahral používateľ s prezývkou Ondrosk91 a začína sa v úseku pred Mýtnou (v smere od Kriváňa), kde je budúca rýchlostná cesta ešte len vo veľmi skorom štádiu. Pozostáva prakticky len z násypu. Naň nadväzuje estakáda, ktorá bude premostením súčasnej hlavnej cesty I/16. Stavbári na nej aktuálne pracujú, ale ako vidieť aj na videu, hotová je zatiaľ len zhruba polovica.

V ďalšej časti úseku, ktorý sa začína zhruba na začiatku intravilánu Mýtnej, je už toho urobeného viac. Vidieť dokonca aj natiahnutý asfalt. Nechýba mimoúrovňová križovatka, ktorá však nebola súčasťou pôvodného projektu a miestni za jej vybudovanie museli lobovať. Zaujímavosťou je pohľad na kameňolom napravo, v ktorom sa ťaží hornina slúžiaca ako podloženie cesty. V budúcnosti, po ukončení ťažby, by mal byť premenený na amfiteáter. Viac o tom i celkovo o Mýtnej sa dočítate v článku na portáli Teraz.sk.

R2 Mýtna

Asfalt je aj v ďalšej časti komunikácie, zhruba po bývalý závod Lovinit. V nadväzujúcej časti okolo Lovinobane však opäť chýba a celkovo je tu toho zatiaľ urobeného asi najmenej. Za Lovinobaňou je druhá, tentoraz kratšia estakáda, ktorej hrubá stavba už stojí. Zatiaľ však smeruje len do rozrytého kopca.

Nasleduje menší most, z ktorého sú zatiaľ postavené iba piliere, a tretia, opäť dlhšia estakáda, ktorá je taktiež „nahrubo“ hotová. Smerom na Tomášovce je znova časť „er dvojky“ už aj s asfaltom. Výnimkou je lokalita pri tomášovskej križovatke s ďalším menším mostom.

R2

Asfaltová časť sa končí pred čerpačkou Shell a motorestom Halier. O niekoľko sto metrov ďalej predmetný úsek R2 končí a bude sa napájať na cestu I/16.

Posun o viac ako rok

Zmenu termínu dokončenia tohto úseku Národná diaľničná spoločnosť (NDS) avizovala až v polovici augusta. „NDS po kontrolnom dni na stavbe R2 Kriváň – Lovinobaňa, Tomášovce (úsek Mýtna – Tomášovce) musí skonštatovať, že napriek maximálne vynaloženému úsiliu sa nepodarí odovzdať tento rozostavaný úsek v zmluvnom termíne, teda v auguste 2021. Zhotoviteľ, Združenie R2 Metrostav – Hochtief, požiadal NDS o predĺženie lehoty výstavby do jesene 2022,“ povedala vtedy hovorkyňa Eva Žgravčáková.

Pod nutnosť predĺžiť výstavbu sa podľa jej slov podpísali najmä nesúhlasné stanoviská správcov prekládok liniek vysokého a nízkeho napätia a plynovodov. NDS preto podľa hovorkyne musela vypracovať a zrealizovať nové technické riešenia.

Pokračuje aj príprava výstavby druhého úseku R2 Kriváň – Mýtna. Tam zatiaľ prebiehajú hlavne úpravy terénu. Súčasťou úseku má byť aj zhruba päťkilometrová estakáda vysoká 15 až 45 metrov. Podľa údajov NDS bude najdlhšia na Slovensku a zrejme aj v strednej Európe. Predbežný termín dokončenia tohto úseku je rok 2024.

Foto: reprofoto YouTube.com

One Reply to “VIDEO: Pozrite sa, ako vyzerá rozostavaný úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce”

  1. Pingback: NDS v novom videu ukazuje ako postupuje výstavba R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce

Pridaj komentár