Najbližšie zasadnutie rimavskosobotského zastupiteľstva je otázne. Viacerí poslanci nesúhlasia s prezenčnou formou

zasadnutie zastupiteľstva

RIMAVSKÁ SOBOTA – Presunuté zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote, ktoré sa malo konať v utorok 30. novembra, je otázne. Viacerí poslanci totiž nesúhlasia s jeho prezenčnou formou, ktorú ohlásil primátor Jozef Šimko a navrhujú namiesto toho videokonferenciu. Svoje názory vyjadrili v hromadnej e-mailovej komunikácii po oznámení primátora o zmene termínu.

Vzhľadom na extrémne zlú epidemiologickú situáciu, ktorá sa neustále zhoršuje, vás ako primátora mesta žiadam, aby sa preložené zasadnutia MsZ uskutočnili formou videokonferencie. Pri štandardnom prezenčnom zasadnutí zastupiteľstva, ako navrhujete, môžu byť ohrozené najzraniteľnejšie skupiny poslancov v dôchodkovom veku, ako aj zamestnancov mestského úradu a to si určite nikto, vrátane vás, nechce zobrať na zodpovednosť,“ apeloval na primátora poslanec a predseda klubu Odvážme sa zrýchliť Roman Vaľo.

V obdobnom duchu sa vyjadrili aj poslanci Tibor Figei, Ján Jurkemík, Jaroslav Matzenauer, Michal Demeter či Pavel Zvara. Poslední traja menovaní zároveň upozornili, že nečakané presúvanie termínov zasadnutí MsZ im narúša ich pracovné programy.

Z MsZ sa v predvolebnom období stáva jeden  neorganizovaný chaos v ktorom sa už nedá zorientovať. Ja osobne musím v takýchto prípadoch rušiť veľmi dôležité pracovné termíny z ktorých je 80 % v zahraničí. Naozaj poprosím všetkých, aby sme začali normálne fungovať, ako to bolo prvý a druhý rok,“ vyzval Zvara.

V rovnakom termíne zasadá aj krajské zastupiteľstvo

Poslanec Zoltán Cziprusz upozornil, že 30. 11. sa má prezenčne konať aj zasadnutie zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja v B. Bystrici. „Skôr by som navrhol iný termín,“ dodal.

V prípade budúcotýždňového rokovania by malo ísť vlastne o dve zasadnutia. Na 13:00 je totiž naplánované pokračujúce zasadnutie z 28. septembra. V rámci jeho programu majú zástupcovia občanov prebrať už iba body Rôzne, Interpelácie poslancov a Záver. O hodinu neskôr má byť plánované zasadnutie, ktoré malo byť pôvodne tento utorok.

Ako primátor uviedol v e-mailovej komunikácii, zasadnutia preložil z 23. 11. na 30. 11. pre schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej sa mali prerokovávať závažné body. Zasadnutie rimavskosobotského MsZ pritom nemohla pre vážne rodinné dôvody v pôvodnom termíne viesť jeho zástupkyňa Andrea Andrášiová ani viceprimátor Ladislav Rigó, ktorý je dlhodobo práceneschopný.

Podľa Vaľa sa však Šimko nezúčastnil doobeda schôdze výboru NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj, ktorého je podpredsedom, a poobede sa nezúčastnil ani prvého hlasovania v NR SR. „Prítomný bol až na večernom hlasovaní. Tak bolo to také dôležité, alebo si z nás všetkých poslancov robí dobrý deň, keď tvrdil, že zrušenie MsZ bolo nutné kvôli dôležitému programu v NRSR a toho sa ani poriadne nezúčastnil,“ opýtal sa Vaľo.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár