Z. CZIPRUSZ: Už máme odpoveď od ministra na petíciu. Nie je taká ako sme očakávali

Cziprusz

BRATISLAVA/RIMAVSKÁ SOBOTA – Petičný výbor, ktorý organizoval podpisovú akciu za prehodnotenie reformy zdravotníctva a záchranu rimavskosobotskej nemocnice, už má odpoveď od ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Na dnešnej tlačovej konferencii strany Aliancia pred Národnou radou SR v Bratislave to potvrdil člen výboru Zoltán Cziprusz.

Odpoveď šéfa zdravotníckeho rezortu však podľa neho nebola celkom taká ako očakávali a minister sa hral so slovíčkami. „Poprosili sme ho, aby prehodnotil pripravený návrh reformy nemocníc, ktorý by znemožnil existenciu nemocnice v Rimavskej Sobote. On síce hovorí o tom, že nechce zavrieť žiadnu nemocnicu, ale keď to berieme tak, že rimavskosobotskú nemocnicu dajú do piatej kategórie, to by znamenalo jej znemožnenie, ako aj celej zdravotnej starostlivosti v našom regióne,“ podotkol Cziprusz.

Zároveň vyzval poslancov Národnej rady SR, aby pri reforme zdravotníctva vypočuli hlas ľudu a nezahlasovali za ňu. „Aj my sme za reformu, ale takú, ktorá nejaké nemocnice nezruší, ale práve naopak, posilní zdravotnú starostlivosť na Slovensku,“ zdôraznil.

Desiatky tisíc podpisov

Petičnému výboru sa podľa Cziprusza podarilo vyzbierať celkovo takmer 37 000 podpisov. Podpisová akcia bola organizovaná na území regiónov Gemer, Malohont i Novohrad a podľa členov výboru ju podporili Slováci, Maďari aj Rómovia.

O odpovedi ministra hovorí Z. Cziprusz v čase od 6:12:

Návrh reformy zdravotníctva počíta s rozčlenením približne 100 slovenských nemocníc do piatich stupňov. V prvom, najvyššom, majú byť vysoko špecializované národné nemocnice. Taká bude iba jedna z každého druhu pre celú SR. Na druhom stupni by boli koncové nemocnice, približne na úrovni bývalých troch krajov.

V treťom stupni sú komplexné nemocnice. Z nich by bola jedna v každom súčasnom kraji. Štvrtý stupeň by predstavovali regionálne nemocnice so zdravotnou starostlivosťou pre zhruba dva až tri okresy. Na najnižšom stupni by skončili komunitné nemocnice, kde by bola iba jednodňová starostlivosť, doliečovanie a rehabilitácie.

O reformu nemocníc sa snažila aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská, ktorá rezort viedla v predchádzajúcej vláde. Jej návrh však napokon stiahla sama vláda a nebol realizovaný.

Foto: reprofoto facebooková stránka Pravda.sk

Pridaj komentár