Policajný prezident Hamran tvrdí, že polícia na proteste v R. Sobote ukladala pokuty. V skutočnosti nedala ani jedinú

RIMAVSKÁ SOBOTA – Policajný prezident Štefan Hamran na nedávnej (15. 12. 2021) tlačovej konferencii vyhlásil, že polícia ukladala za porušenie protipandemických opatrení na proteste 17. októbra 2021 v Rimavskej Sobote pokuty. Portálu Sobotnik.sk sa však na základe oficiálneho stanoviska od polície podarilo zistiť, že to nie je pravda a v skutočnosti na tomto proteste nebola uložená ani jediná pokuta.

Hamran na tlačovej konferencii reagoval na otázku novinárky, ktorá poukázala na predošlé protesty (vrátane tohto v R. Sobote), kde polícia podľa nej príliš nezasahovala. Opýtala sa preto, či je na Slovensku zákon aplikovaný v závislosti od toho, kto je policajný prezident.

Napríklad som sa niekde dočítal, lebo sme v Rimavskej Sobote takýmto spôsobom nezakročili, keď tam jeden z poslancov, alebo politická strana organizovala nejaké podujatie hromadného charakteru. Lenže vtedy nebol núdzový stav, vtedy nebol zákaz zhromažďovania sa. Ale aj tam sme, samozrejme, ukladali blokové pokuty za porušenie protipandemických opatrení,“ uviedol Hamran.

Novinársku otázku a Hamranovu odpoveď si môžete vypočuť vo videu z tlačovky v čase od 4:24 do 5:35:

Na proteste bolo okolo 3000 ľudí

Obrátili sme sa teda na tlačové oddelenie Prezídia Policajného zboru (PZ) s otázkou, koľko pokút a v akej celkovej výške polícia na spomínanom proteste udelila. Hovorca Michal Slivka nás ale s otázkou odkázal na Krajské riaditeľstvo PZ v Banskej Bystrici.

Jeho hovorkyňa Mária Faltániová v úvode stanoviska pripomenula, že takzvaného „čapicového protestu“, ktorý sa konal v rimavskosobotskom amfiteátri, sa zúčastnilo podľa odhadu cca 3000 ľudí. „Keďže na proteste prebehol aj krátky kultúrny program (vystúpenie folklórneho súboru), bolo možné na mieste skonštatovať, že takéto podujatie môže napĺňať znaky podujatia kultúrneho charakteru,“ objasnila hovorkyňa.

Dodala, že na mieste konania protestu bola prítomná riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v R. Sobote Tatiana Majanová so svojimi zamestnancami, ktorým PZ poskytoval v rámci kontroly súčinnosť.

Tá na mieste skonštatovala a rozhodla, že organizátor podujatia nezabezpečil zásadné opatrenia. Teda nebola splnená povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest, čo vyplýva z Vyhlášky ÚVZ SR č. 254, ktorá upravovala v čase konania protestu organizovanie podujatí počas pandémie, a bude riešený  v rámci štandardného postupu v správnom konaní,“ ozrejmila Faltániová.

Ako pokračovala, neprekrytie horných dýchacích ciest účastníkmi zhromaždenia bolo v priebehu konania konzultované s riaditeľkou RÚVZ R. Sobota. „Uviedla, že vzhľadom na početnosť účastníkov nie je možné uplatniť sankciu za neprekrytie dýchacích ciest voči jednotlivým účastníkom. Preto ako správny orgán rozhodla, že budú vyvodené sankčné dôsledky voči organizátorom zhromaždenia,“ tlmočila hovorkyňa stanovisko riaditeľky rimavskosobotského RÚVZ.

Žiadna pokuta

Faltániová tiež spomenula, že vzhľadom na vyššie uvedenú platnú vyhlášku nebola v čase konania protestu v okrese R. Sobota v exteriéri (mimo konania hromadných podujatí) povinnosť prekrývať si horné dýchacie cesty, pretože bol vtedy zaradený do I. stupňa ohrozenia.

Z tohto dôvodu nebolo príslušníkmi PZ kontrolované prekrytie horných dýchacích ciest pri odchádzajúcich účastníkoch zhromaždenia mimo areálu amfiteátru, čo znamená, že nebola uložená žiadna pokuta v blokovom konaní na mieste,“ konštatovala Faltániová s tým, že uvedené zhromaždenie bolo ukončené v daný deň o 17:00 bez narušenia verejného poriadku.

Hamran sa k protestu v R. Sobote vyjadril aj na ďalšej tlačovke dňa 20. 12. 2021. Jeho zvolanie označil za nešťastné a za politický hyenizmus. Hovorí o tom v čase od 21:56 do 22:50:

Prečítajte si tiež:

Foto: Sobotnik.sk (čapicový protest v R. Sobote)

One Reply to “Policajný prezident Hamran tvrdí, že polícia na proteste v R. Sobote ukladala pokuty. V skutočnosti nedala ani jedinú”

  1. Pingback: Hygienici začali vyšetrovať čapicový protest Smeru v R. Sobote. Po 9 mesiacoch

Pridaj komentár