Pred tromi rokmi začala do Rimavskosobotského okresu a juhu BBSK z Maďarska prenikať droga herba. Zisťovali sme, aká je situácia dnes

GEMER/MALOHONT – Na začiatku roka 2019 sa objavili správy o šírení novej nebezpečnej drogy na juhu Slovenska, ktorá dostala názov herba. Na tlačovej konferencii v Bátke o nej vtedy informoval vtedajší splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz spolu s poslancom Národnej rady SR za Rimavskosobotský okres Štefanom Vavrekom.

Ako vtedy uviedli, v tom čase najviac zasiahla práve niektoré dediny v okresoch Rimavská Sobota a Trebišov, pričom herba podľa neho do týchto regiónov prenikala z Maďarska. Jej nebezpečenstvo podľa Ravasza spočívalo okrem iného v tom, že šlo o veľmi lacnú drogu. Ako konkretizoval portál plus7dni.sk, jedna dávka sa dala kúpiť za 2 až 4 eurá, niekedy dokonca len za 50 centov. Viac o situácii v roku 2019 sa dočítate aj v našom článku:


PREČÍTAJTE SI: Niektoré obce na juhu Rimavskosobotského okresu trápi nová nebezpečná droga herba


Polícia reagovala pracovným stretnutím aj domovými prehliadkami

Polícia vtedy na situáciu reagovala viacerými opatreniami. Ako pripomenul starší referent špecialista oddelenia komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) Banská Bystrica Mário Bóna, v súvislosti s trestnou činnosťou distribúcie herby na juhu služobného obvodu Okresného riaditeľstva (OR) PZ v R. Sobote bolo uskutočnené pracovné stretnutie za účasti starostov obcí v služobnom obvode Obvodného oddelenia (OO) PZ Jesenské a OO PZ Rimavská Seč.

Stretnutia sa zúčastnil aj splnomocnenec vlády SR Ábel Ravasz a riaditeľodboru kriminálnej polície OR PZ v R. Sobote. Stretnutie sa uskutočnilo v priestoroch Obecného úradu Bátka v roku 2018. Na uvedenom stretnutí bola dohodnutá forma spolupráce s účelom eliminovania uvedeného druhu trestnej činnosti. Následne došlo k rozkladným opatreniam zo strany PZ. Boli zrealizované dva prípady pri ktorých boli zadržaní a následne obvinení hlavní distribútori tejto omamnej psychotropnej látky,“ konkretizoval Bóna.

Ako dodal, polícia od polovice roku 2020 neeviduje v rámci služobného obvodu nárast uvedenej trestnej činnosti a nedisponuje ani poznatkami, že by dochádzalo k distribúcii tzv. herby v rámci služobného obvodu. „Ani zo strany pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci nebol avizovaný žiadny výjazd k pacientovi po požití herby,“ konštatoval starší referent špecialista.

herba

Zhrnul tiež, že v júli 2018 došlo k vykonaniu domovej prehliadky v obci Figa. Následne bolo vznesené obvinenie osobe, ktorá bola považovaná za hlavného distribútora tejto omamnej psychotropnej látky v rámci služobného obvodu OR PZ R. Sobota, pričom skutok bol právne kvalifikovaný ako trestný čin šírenia toxikománie.

V novembri 2019 došlo k vykonaniu domovej prehliadky v obci Štrkovec. Následne bolo vznesené obvinenie dvom osobám, ktoré distribuovali drogu. Skutok bol právne kvalifikovaný ako trestný čin šírenia toxikománie. V mesiaci august 2020 bolo vznesené obvinenie osobe z mesta Hnúšťa za distribúciu tzv. herby. Skutok bol takisto právne kvalifikovaný ako trestný čin šírenia toxikománie,“ ozrejmil Bóna.

Preventívne aktivity

Na aktuálnu situáciu ohľadom tejto nebezpečnej drogy sme sa pýtali aj Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. „Z terénnych zisťovaní úradu vyplýva, že problémy s touto drogou sa na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja nevyskytujú,“ odpovedal nám Michal Šľachta z kancelárie splnomocnenkyne. Doplnil tiež, že v roku 2022 sa bude realizovať viac preventívnych aktivít cielených na drogovú prevenciu v závislosti od toho, kde sa aká droga, alebo závislosť vyskytuje.

Herba je v podstate sušená rastlina, postriekaná syntetickým roztokom, ktorý nahrádza látku THC, nachádzajúcu sa v podobnej droge marihuana. Rovnako sa aj fajčí. Má halucinogénne účinky, výrazne ovplyvňuje správanie a narúša orientáciu. V porovnaní s marihuanou má silnejší účinok.

Foto: KR PZ B. Bystrica

Pridaj komentár