KRÁTKE SPRÁVY: Na dopravné ihrisko v R. Sobote už samospráva kúpila značky i semafory, víkend v znamení Mikuláša

Dnešné Krátke správy na Sobotníku o dopravnom ihrisku v R. Sobote, predvianočných podujatiach v Lučenci, charitatívnych presviatočných aktivitách v Hnúšti, novej turistickej publikácii v Tisovci, ale aj o Primátorskej kvapke krvi v Revúcej, kolaudácii denného stacionára vo Fiľakove, Mikuláši v Čerenčanoch, V. Teriakovciach a R. Bani, či o súťaži v pečení v Dobšinej a zaujímavom videu o dračej výstave.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Technické služby mesta (TSM) Rimavská Sobota už majú zakúpené dopravné značky aj semafory na budúce dopravné ihrisko, ktoré samospráva buduje medzi ulicami Družstevná a Rožňavská. Na poslednom zasadnutí o tom informoval riaditeľ TSM Tibor Barto.

Ako ho doplnil primátor Jozef Šimko, k osadeniu uvedených komponentov dopravného ihriska dôjde až v budúcom roku. „Odporúčam tieto veci namontovať až vtedy, keď bude ihrisko oplotené,“ uviedol primátor.

LUČENEC – Takmer dve desiatky rôznych podujatí, aktivít a akcií pripravila samospráva Lučenca na predsviatočné a sviatočné obdobie. Ich zoznam zverejnila na Facebooku primátorka Alexandra Pivková. Sú medzi nimi Novohradská štedrovečerná večera, zbierka pre psíky v útulku, pečenie vianočných oblátok, či tradičný Vianočný beh.

Celé pásmo odštartuje v nedeľu 5. decembra II. adventná nedeľa. „Bližšie informácie k jednotlivým aktivitám či atrakciám budeme uverejňovať postupne na stránkach mesta a v Mestských novinách Lučenec,“ dodala primátorka.

HNÚŠŤA – V Hnúšti má tohtoročné predvianočné obdobie aj charitatívny nádych. Mesto spustilo už IV. ročník vianočnej zbierky pre rodiny v núdzi. „Venovať môžete ošatenie a obuv, školské a hygienické potreby, hračky (všetko čisté, funkčné a použiteľné),“ informuje samospráva na Facebooku.

Veci na darovanie je možné odovzdať do 13. decembra na pracovisku terénnej sociálnej práce, alebo na Mestskej polícii (vchod vo dvore MsÚ Hnúšťa).

K dobrej veci sa pridalo aj hnúšťanské Centrum voľného času (CVČ), ktoré prichystalo akciu s názvom Vianočné prekvapenie. „Darujte drobnosť pre osamelých ľudí z Hnúšte a okolia – čaj, kávu, keksíky, ponožky, voňavú sviečku, pohľadnicu, vankúšik, šál, rukavice, drogériu a iné,“ konkretizuje CVČ na Facebooku s tým, že veci je možné priniesť do CVČ Hnúšťa do 18. decembra.

TISOVEC – Možnosti turizmu na severe Rimavskosobotského okresu približuje nová publikácia Turistický Tisovec a okolie. Ako samospráva informuje na svojej facebookovej stránke, kniha vyšla v náklade 500 kusov, má 131 strán a za sedem eur sa dá kúpiť v kníhkupectve INFO v Tisovci.

Na poslednom zasadnutí tisovského mestského zastupiteľstva informoval viceprimátor Dušan Kojnok, že publikáciu pôvodne plánovali uviesť do života v polovici decembra. Na Facebooku však mesto napokon informovalo, že krst sa pre protipandemické opatrenia neuskutoční.

Autorom knihy je Milan Lackovič, fotografickú časť, okrem záberov samotného autora dopĺňajú aj snímky Milana Slabeja a iných členov turistického oddielu KOS Rimavská dolina.

REVÚCA V Revúcej bude v utorok 7. decembra možnosť darovať najvzácnejšiu tekutinu. Koná sa tam prvý ročník Primátorskej kvapky krvi. „Príďte darovať krv do Nemocnice s poliklinikou Revúca. Akcia je určená pre všetkých dobrovoľníkov. Prichystané bude malé občerstvenie a darček od mesta,“ pozval na Facebooku primátor Július Buchta.

FIĽAKOVO – Samospráva Fiľakova sa úspešne blíži k ukončeniu stavby denného stacionára. Na poslednom zasadnutí fiľakovského mestského zastupiteľstva o tom informoval primátor Attila Agócs.

To ešte neznamená, že začne fungovať. Po kolaudácii sa začne proces spúšťania novej sociálnej služby v meste. Bohužiaľ sú tieto témy behom na dlhú trať, ale bojujeme aj na tomto fronte,“ povedal primátor.

ČERENČANY – Do Čerenčian zavíta Mikuláš už v sobotu 4. decembra. Ulicami obce bude prechádzať aj so svojím sprievodom od 13:00 do 14:30. Informovala o tom na Facebooku starostka Zuzana Študencová. Mikuláš donesie balíčky sladkostí pre deti do 13 rokov, ale nezabudne ani na seniorov nad 60 rokov. Pre nich bude mať vitamínové balíčky.

VEĽKÉ TERIAKOVCE – V susedných V. Teriakovciach bude Mikuláš s pomocníkmi o deň neskôr, v nedeľu 5. decembra. „Ulicami našich obcí bude Mikuláš prechádzať od 12:00 po trase Vrbovce, Veľké Teriakovce, Malé Teriakovce a Krásna,“ informovala samospráva.

RIMAVSKÁ BAŇA – Do tretice, v Rimavskej Bani Mikuláša oslávia o ďalší deň neskôr, v pondelok 6. decembra. Spoločnosť mu bude robiť anjel s čertom.

„Tento veselý sprievod bude prechádzať celou našou dedinou od 15:30 hod. a zastaví sa pri každom dome, kde bývajú detičky, ktoré poslúchali,“ uviedla na Facebooku starostka Elena Polóniová.

DOBŠINÁ – V meste Dobšiná si na predsviatočné obdobie prichystalo tamojšie Centrum voľného času (CVČ) „lajkovaciu“ súťaž s názvom Pečie celá Dobšiná. Fotky vianočného pečiva, koláčov a zákuskov môžu ľudia, ktorí sa chcú pochváliť svojimi výtvormi, posielať na adresu cvc@centrum.sk do 19. decembra. „Fotky zverejníme 21 decembra a tri najviac lajkované koláčiky oceníme v januári peknými cenami,“ sľubujú zamestnanci CVČ.

LUČENEC – Na záver malý tip na video. Ak nestíhate alebo nemôžete navštíviť zaujímavú výstavu o drakoch v lučeneckej synagóge, malou náplasťou môže byť aspoň reportáž RTVS na tomto odkaze.

Pridaj komentár