Už žiadne výhovorky. Objektívnu zodpovednosť zavádza aj Mestská polícia R. Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA – Takzvanú objektívnu zodpovednosť za niektoré dopravné priestupky už zavádza aj Mestská polícia (MsP) Rimavská Sobota. Ide o novú právomoc, ktorú majú mestské polície od tohto roka. V rámci nej bude MsP riešiť hlavne zákaz zastavenia.

Objektívnu zodpovednosť už robíme aj u nás. Zatiaľ sme mali len jeden prípad, ktorý ešte riešime a na ktorom sme si chceli odskúšať celý postup,“ vysvetlil pre Sobotnik.sk náčelník rimavskosobotskej MsP Peter Berecz.

Ako dodal, na účely riešenia priestupkov v rámci objektívnej zodpovednosti boli vyškolení dvaja príslušníci, ktorým táto záležitosť pribudla do ich pracovných povinností.Ide o ďalšiu možnosť riešenia priestupkov bez nejakého ovplyvňovania. Je tam totiž pevne daná suma, ktorá sa znižuje na dve tretiny, ak ju priestupca zaplatí do 15 dní,“ objasnil náčelník.

Za výhodu Berecz považuje aj fakt, že polícia nemusí pri objektívnej zodpovednosti zisťovať, kto bol v čase spáchania priestupku vodičom. „Ak je auto napríklad napísané na firmu, tak to len spracujeme, vydá sa rozkaz o uložení pokuty za správny delikt a pošleme im to,“ vysvetlil.

Relatívne vysoké sumy

Nemusí ísť pritom o malé čiastky. Napríklad za závažný dopravný priestupok, akým je neoprávnené státie na mieste vyhradenom pre invalidov, je zákonná pokuta 198 eur. Resp. v prípade dvoch tretín zaplatených do 15 dní ide o 132 eur. V takom prípade sa pokuta považuje za uhradenú v plnej výške, pričom však v 15. deň už musí byť suma pripísaná na uvedenom účte. Nestačí teda pokutu v 15. deň zaplatiť, pretože vtedy sa pripísať nestihne a polícia bude zvyšnú tretinu ďalej vymáhať.

Za závažné priestupky môže MsP uložiť pokutu vo výške už spomínaných 198 eur, pričom okrem neoprávneného státia na mieste pre invalidov ide ešte o zastavenie a státie v tuneli, podjazde, alebo na železničnom priecestí a 15 metrov pred ním či za ním.

V prípade porušenia „klasického“ zákazu zastavenia je pokuta zákonom stanovená na 78 eur, z čoho dve tretiny sú 52 eur. Dôležité je spomenúť, že v prípade objektívnej zodpovednosti zákon neumožňuje nijakú inú sankciu ani sadzbu. Príslušník polície teda nemôže prípad uzavrieť napríklad dohovorením či nižšou pokutou povedzme 30 eur. Jedinou možnosťou je podať písomný odpor voči platobnému rozkazu.

Súvisiacou zaujímavosťou je, že od začiatku mája 2022 sa skončí platnosť takzvaných žltých čiar, teda vodorovného dopravného značenia č. V 12b, ktoré vyznačovalo zákaz zastavenia a státia. Nahradia ich zvislé dopravné značky Zákaz zastavenia, prípadne Zákaz státia. Tie po novom môžu obsahovať aj šípky, ktoré určujú pôsobnosť takýchto zákazov. V Rimavskej Sobote už takéto značky nájdeme napríklad na Hviezdoslavovej ulici.

Pridaj komentár