R. SOBOTA: Závod na výrobu karavanov by mal byť postavený, zrejme však bude menší a inak situovaný

RIMAVSKÁ SOBOTA – Závod na výrobu karavanov, ktorý chce v R. Sobote na Košickej ceste postaviť firma Victorauto, by napriek časovému sklzu oproti pôvodnému plánu mal byť napokon vybudovaný. Zrejme však bude menší a jeho výrobné haly budú ďalej od obytných zón. Informoval o tom portál index.sme.sk.

Ako sa v článku uvádza, zámer napokon narazil počas procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) na hluk, ktorý mal výrobný podnik vytvárať. Haly boli totiž projektované len asi 40 metrov od jednej bytovky na Košickej ceste a iba niečo vyše sto metrov od rodinných domov na Chrenovisku.

Zmena plánov

Firma Victorauto sa preto rozhodla od pôvodného zámeru upustiť a plány závodu prepracovať. Potvrdením toho je i rozhodnutie o zastavení konania na odbore starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu (OÚ) R. Sobota, ktoré je už zverejnené na stránke enviroportal.sk v sekcii EIA.

Navrhovateľ činnosti dňa 06. 12.2021 doručil príslušnému orgánu podanie: Žiadosť o späťvzatie zámeru navrhovanej činnosti ‚Výrobný závod na karavany, Rimavská Sobota‘,“ uvádza sa v rozhodnutí o zastavení konania. Dôvodom má byť nemožnosť naplniť požiadavky odboru životného prostredia OÚ. Námietky mala aj samospráva, ktorej prekážalo, že s výrobné haly budú umiestnené na pozemkoch, pri ktorých takáto výstavba nie je uvedená v územnom pláne.

Ako však pre index.sme.sk potvrdili konateľ firmy Victorauto Ladislav Juhász a Juraj Musil z konzultačnej firmy Ineco, na realizácii investície sa stále pracuje. Mala by však byť prerobená tak, aby boli haly situované ďalej od obytných zón a celý závod bude menší. Súčasne by tým mali byť vyriešené námietky OÚ i samosprávy.

Od 1000 zamestnancov k 50

O investícii informoval prvýkrát na výjazdovom rokovaní vlády v Jesenskom vo februári 2019 vtedajší minister práce Ján Richter. „Ako sme hovorili aj na vláde, veľmi intenzívne rokujem s istým podnikateľom z R. Soboty, ktorý vyrába karavany. Uskutočnili sa viaceré rokovania aj za účasti ministerstva hospodárstva a odborníkov. Reálne predpokladáme, že v istom krátkom období by mohla ísť relatívne veľká štátna pomoc na výstavbu fabriky, ktorá by sa širšie venovala tejto problematike, a v nejakom perspektívnom horizonte by sa v tomto regióne vedelo vytvoriť 500 a možno časom až 1000 pracovných miest,“ konkretizoval vtedy minister.

Ako sa ukázalo, šlo práve o rimavskosobotského podnikateľa Ladislava Juhásza a firmu Victorauto. Podnikateľ v októbri 2019 potvrdil, že zámer výstavby závodu je stále aktuálny, k presnému počtu nových pracovných miest sa však nechcel vyjadriť.

Zhruba pred rokom bol zámer už vo fáze posudzovania vplyvov na životné prostredie. Ako vyplynulo zo zverejnených dokumentov, celkový počet zamestnancov sa napokon scvrkol na 50, pričom celkové náklady na výstavbu závodu boli vyčíslené na asi 12 miliónov eur. Postavených by malo byť päť hál, z toho štyri výrobné a jedna na výskum a vývoj.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár