V Tisovci sa kopí papier pri kontajneroch, zaoberali sa tým aj poslanci

TISOVEC – Hromadenie papiera pri kontajneroch na separovaný zber odpadu bola jedna z tém, ktorými sa zaoberali poslanci mestského zastupiteľstva v Tisovci na svojom decembrovom zasadnutí. Na papier a kartóny pri kontajneroch upozornil poslanec Milan Šlajfer.

Nehnevajte sa, ale to sa už človek musí hanbiť. Toto nevidieť v obciach a mestách, kde majú 90 percent cigáňov,“ skonštatoval poslanec, podľa ktorého sa táto problematika v Tisovci rieši už 20 rokov.

Ako reagovala primátorka Irena Milecová, dohodli sa, že papier sa bude vyvážať iba v určených intervaloch, pretože za každý ďalší vývoz mesto musí platiť navyše. „Preto sme sa dohodli, že keď bude treba pozbierať papier – týka sa to, samozrejme, iba sídlisk – tak ho pozbierame a vyvezieme na Rudov dvor (ide o mestskú kompostáreň a zberný dvor, pozn. red.), kde ho uložíme a následne ho odvezú vtedy, keď sa bude zbierať papier,“ uviedla primátorka.

To, ako to vyzerá pri kontajneroch, je podľa jej slov vizitkou mesta a jeho občanov. „To, že tam hádžu nezložené krabice, nie je môj problém, ani ostatných, ktorí tu sedíme, ale tých občanov, ktorí to robia. Keď krabicu nestlačia, tak do toho veľkého kontajnera sa zmestia možno jedna alebo dve,“ podotkla Milecová.

Dodala, že ďalším problémom je následne zber zmoknutého mokrého papiera. Navrhla tiež, aby Šlajfer upozornil občanov, keď ich uvidí hádzať do kontajnera nestlačené škatule. Ten oponoval, že mesto by malo predovšetkým zabezpečiť častejší vývoz, s čím však primátorka nesúhlasila.

Prednostka: Keď sa niečo položí vedľa kontajnera, je to čierna skládka

Na jej slová nadviazala prednostka Eva Kučeráková, podľa ktorej sa obdobný problém objavuje aj v neďalekej Revúcej. Častejší vývoz nepovažuje za šťastné riešenie. „Brantner môže zvážať aj každý deň, ale nedoplatíme sa a je potom na vás, poslancoch, aby ste zvyšovali poplatky za odpad,“ upozornila.

Navrhla tiež, aby sa fotografie papiera pri kontajneroch uverejnili na internete s tým, že sa napíše, v ktorej lokalite to je a ktorí občania tam robia neporiadok. „Hneď, ako sa niečo položí vedľa kontajnera, je to čierna skládka,“ zdôraznila prednostka s tým, že takýchto občanov musí mesto a mestská polícia riešiť.

Na záver ešte primátorka poznamenala, že mesto rozširuje kamerový systém a aj vďaka nemu budú kontajnery pod väčšou kontrolou.

Foto: Milan Šlajfer (reprofoto Youtube)

Pridaj komentár