Zaniknutú podobu historického centra Hnúšte by v budúcnosti mohla zobrazovať maketa

HNÚŠŤA – Vzhľad centra mesta Hnúšťa v roku 1932 by mala zobrazovať maketa, ktorú chce v spolupráci s vybraným modelárom vytvoriť miestny historik a poslanec hnúšťanského mestského zastupiteľstva Martin Pliešovský. Jeho zámer už postupne začína získavať jasné kontúry.

Bol by som rád, keby ľudia videli, ako centrum mesta voľakedy vyzeralo. Postupne totiž nadobúdalo mestský ráz, ale pôvodne tam boli rodinné domy. Okrem iného tam stál rodný dom Janka Francisciho-Rimavského,“ priblížil historik.

Maketa by mala znázorňovať jadro mesta v spomínanom roku 1932, keď už napríklad stál Robotnícky dom, ale zároveň ešte okolo námestia boli rodinné domy so záhradami. „Napríklad na mieste, kde je dnes pomník osloboditeľa, bolo doslova pole, kde sa okopávali zemiaky,“ načrtol Pliešovský jednu z historických zaujímavostí.

Podobu budúcej makety už má premyslenú. „Pôvodne to mali byť modely s rôznymi detailmi, so štukatérskou výzdobou, okienkami, za ktorými by sa možno mohlo svietiť. Rovnako by na modeloch boli pôvodné strechy, ktoré boli rozdielne – niekde bol eternit, inde šindle či dokonca ešte slama. Napokon som sa však rozhodol pre jednoduchšie reliéfne zobrazenie doplnené dobovými fotografiami,“ vysvetlil historik.

Konkrétne by šlo o to, že na stenách miestnosti, v ktorej by bola maketa umiestnená, by boli inštalované panely s historickými fotografiami jednotlivých domov, pričom každý model by s jeho fotografiou pre lepšiu názornosť spájala čiara. „Rozmery tejto makety predpokladám minimálne 2 x 1 meter,“ konkretizoval Pliešovský s tým, že pre svoj zámer sa snaží nájsť vhodného modelára.

Mám už materiál a celý zámer som konzultoval s Gemersko-malohontským múzeom. Zatiaľ ale ešte neviem, kde bude maketa vystavená. Donedávna som mal vytvorenú stálu expozíciu priemyslu v priestoroch bývalého závodu Technická guma. Musel som ju však odtiaľ vysťahovať, keďže firma Versaco sa rozširovala a potrebovala ich,“ objasnil historik, ktorý má preto v súčasnosti exponáty u seba v kotolni. V blízkej budúcnosti by však mohli byť vystavené napríklad v priestoroch Lihánich domu, ktorý mesto rekonštruuje a chce v ňom zriadiť múzeum.

Podkladmi pre maketu je pre Pliešovského okrem iného jeho bohatá zbierka starých fotografií a zhruba 130 historických pohľadníc Hnúšte. „Zahŕňa obdobie od roku 1896 až po dnešok. Nemám všetky pohľadnice, chýba mi ich ešte päť a viem, ktorí zberatelia ich vlastnia, budem sa teda snažiť získať aspoň kópie,“ avizoval na záver.

Foto: ilustračné, Facebook.com

Pridaj komentár