ŽELEZNÍK: Samospráva rekonštruuje oporný múr pred bývalým kinom, vznikne nad ním posedenie

Železník

ŽELEZNÍK – Bývalá banícka oblasť v osade Železník v Revúckom okrese sa postupne mení na čoraz lákavejšiu destináciu pre turistov a prispieť k tomu má aj aktuálna rekonštrukcia oporného múra pred bývalým kinom Stachanov.

Na vrchole múra sa nachádza plošina, odkiaľ sa naskytá jeden z najkrajších výhľadov v celom Gemeri. Oporný múr však bol v zlom stave a terén plošiny sa postupne prepadal, pre čo musel byť vstup na ňu zamedzený a priestor bol ohraničený páskou. Teraz však samospráva obce Sirk, pod ktorú táto časť Železníka patrí, pristúpila k rekonštrukcii.

Múr sme museli opraviť, lebo bol naozaj rozpadnutý. Plošinu nad ním odvodníme, bude tam vybudovaný odvodňovací kanál a povrch plošiny bude asfaltovaný. Chceme tam vytvoriť terasu, na ktorej má byť v budúcnosti aj posedenie,“ načrtol pre Sobotnik.sk starosta Sirka Daniel Fakla.

Túto aktivitu samosprávy víta aj Ladislav Bene, predseda občianskeho združenia Skryté poklady Slovenska, ktoré už niekoľko rokov postupne obnovuje a zveľaďuje Železník a jeho pamiatky. „Môže sa zdať, že ide o banalitu, ale určite to bolo potrebné, aby sa nedošlo k degradácii celej tejto stavby či dokonca k zrúteniu múra,“ podotkol.

Samotný oporný múr a plošina poskytovali v minulosti nielen trochu rovinatého priestoru vo svahovitej lokalite Železníka, ale vyvýšené miesto slúžilo ako rampa aj na nasýpanie železnej rudy, ktorú vyvážali z neďalekej štôlne Ladislav. Tú potom odvážali na ďalšie spracovanie. Zvyšky ukotvenia príslušnej konštrukcie sú na mieste dodnes viditeľné.

Rekonštrukcia múra a vybudovanie posedenia rozšíri priestor pred bývalým kinom Stachanov, na ktorom sa v roku 2020 podarilo obnoviť strechu. Ďalším plánom je vytvoriť v ňom expozíciu, priestory pre domácu komunitu aj infocentrum pre turistov. No a v neposlednom rade ide o miesto, kde sa vždy koncom augusta koná už tradičné podujatie Poklady Železníka.

One Reply to “ŽELEZNÍK: Samospráva rekonštruuje oporný múr pred bývalým kinom, vznikne nad ním posedenie”

  1. Pingback: ŽELEZNÍK: Obnova baníckej osady bude pokračovať aj v tomto roku

Pridaj komentár