A. DOLEŽAL: Cesta medzi Lučencom a Košicami bude pravdepodobne riešená len obchvatmi

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Rýchlostná cesta R2 medzi Lučencom, Rimavskou Sobotou, Tornaľou, Rožňavou a Košicami bude pravdepodobne riešená len preložkami cesty mimo obce a mestá, teda ich obchvatmi. Na sociálnej sieti Facebook to avizoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (nominant hnutia SME Rodina).

Či to bude cesta prvej triedy, rýchlostná cesta, alebo to bude rýchlostná cesta v polprofile, o tom rozhodne útvar Hodnoty za peniaze, ale nateraz to na diaľnicu určite nevyzerá,“ skonštatoval minister.

Zároveň poznamenal, že R2 po Lučenec, resp. Tomášovce, by sa mala dostať do konca roka 2023. „Tento rok, verme že sa nám to podarí, chceme odovzdať úsek Kriváň – Mýtna a ten ďalší úsek po Tomášovce do konca 2023,“ konkretizoval minister.

V tomto prípade sa však minister zrejme hneď dvakrát pomýlil. Úsek Kriváň Mýtna má byť podľa informácií na stránke Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) dokončený až v roku 2024. Zároveň si zamenil obidva úseky, pretože v tomto roku má byť (po ročnom meškaní) dokončený úsek Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce a nie Kriváň – Mýtna.

Za pôsobenia Doležala NDS tiež zrušila tender na úsek R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou, ktorého súčasťou bol aj tunel popod Sorošku. Tender bol vyhlásený v decembri 2019, ale v lete 2020, po zmene vlády, bol zrušený pre údajne zle pripravený projekt, chýbajúce stavebné povolenie a vysoké náklady, ktoré sú podľa útvaru Hodnoty za peniaze vyššie než očakávané prínosy tunela.

Výstavba R2 od Lučenca cez Rožňavu do Košíc rozbúrila verejnú mienku na Gemeri aj v roku 2015, keď sa objavili informácie o jej odložení na roky 2030 či dokonca 2040, a zároveň o jej výstavbe iba v polovičnom profile. Pred siedmimi rokmi sa preto konali protesty a blokovanie hlavnej cesty pod Soroškou, v Bátke či na Čiernej Lúke medzi Ožďanmi a Rimavskou Sobotou.

O R2 medzi Kriváňom a Košicami hovorí minister Doležal v čase od 19:22 do 20:37:

Pridaj komentár