HNÚŠŤA: Poslanci schválili rozpočet na rok 2022, museli v ňom dofinancovať zle hospodáriace TSM

rozpočet

HNÚŠŤA – S celkovými príjmami vo výške viac ako 7,74 milióna eur ráta tohtoročný rozpočet mesta Hnúšťa, ktorý poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili na svojom januárovom (25. 1.) zasadnutí. Ako po rokovaní uviedol primátor Roman Lebeda, schválený rozpočet na rok 2022 hodnotí ako priemerný.

Žiaľbohu, stále sa nám objavujú problémy z minulosti, ktoré treba hasiť. Treba napríklad uzavrieť II. etapu skládky, aby sa mohla robiť III. etapa. Fond, v ktorom na to malo mesto v minulosti odkladať financie, je naplnený len na polovicu. Zvyšok musíme dofinancovať a ide približne o 400 000 eur,“ skonštatoval s tým, že je to suma, za ktorú mohli opraviť najhoršie chodníky v celom meste.

Podľa hlavnej kontrolórky mesta Anny Baričovej bol rozpočet veľmi dobre a dôsledne spracovaný po jednotlivých položkách. „Riziká sú tam akurát naplnenie príjmov a zvýšené výdavky na mzdy, elektrinu a ostatné veci,“ podotkla a zároveň ho poslancom odporučila schváliť.

Ako pripomenula vedúca finančného oddelenia Mestského úradu Hnúšťa Katarína Trnavská, návrh rozpočtu bol poslancom predložený na schvaľovanie už koncom minulého roka, napokon však tento bod bol preložený na január. „Pôvodný návrh rozpočtu bol následne doplnený o zmeny, ktoré navrhovali jednotliví poslanci. Sú tam zahrnuté aj zmeny zo strany mesta, ktoré vznikli ešte na prelome rokov,“ povedala.

Problematické TSM

V rozpočte musí samospráva rátať aj s dofinancovaním Technických služieb mesta (TSM), ktoré za končiaceho riaditeľa Michala Slatinského dosahovali zlé výsledky vo viacerých oblastiach. Podľa predsedníčky finančnej komisie MsZ Danky Kiráľovej došlo aj k porušeniu finančnej disciplíny neodvádzaním poplatkov do Envirofondu.

Ako nadviazal primátor, straty TSM riešia v meste každý rok a nedávno pre ne museli riaditeľa aj odvolať. „Vyrovnávanie starých dlhov a neefektívne fungovanie TSM nám odčerpáva financie na väčšie investície. Nepriaznivý je aj vývoj na trhu s energiami a pre mesto so svojimi školami, škôlkami, športovou halou, kultúrnym domom a ďalšími veľkými budovami to sú ďalšie financie, ktoré nemôžeme dať na chodníky, cesty, parkoviská, ihriská a iné potrebné projekty,“ vymenoval Lebeda.  

Napriek tomu sa podľa neho podarilo do rozpočtu dostať viacero dobrých vecí, na ktorých hneď začnú pracovať. „Mesto veľmi úspešne čerpá financie z projektov. Za posledné mesiace sme získali takmer 500 000 eur na rôzne rekonštrukcie a rozvoj. Takže aj napriek tomu, že rozpočet nie je ideálny, sa v tomto roku urobí v Hnúšti veľa dobrej roboty,“ avizoval.

Foto: ilustračné. Sobotnik.sk

Pridaj komentár