KRÁTKE SPRÁVY: R. Sobota a Revúca stále kraľujú rebríčku nezamestnanosti, v R. Bani je už výdajné miesto balíkov

Krátke správy na Sobotníku dnes o najvyššej nezamestnanosti v Rim. Sobote a Revúcej, príprave uzavretia druhej etapy skládky odpadu v Hnúšti, novom výdajnom mieste na balíky v Rim. Bani, oslave oslobodenia v Tisovci a Rim. Píle či zámere obnovy chovu ošípaných v Jesenskom, ale aj o možnostiach pilotného projektu na Muránskej planine, obnove školy a participatívnom rozpočte v Rožňave, ľadovej šou v Dobšinej a na záver video z rimavskosobotského cukrovaru z r. 1965.

RIMAVSKÁ SOBOTA/REVÚCA – Okresy Rimavská Sobota a Revúca mali aj v decembri 2021 najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti v rámci celej SR. Vyplýva to z aktuálnych štatistík zverejnených Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

V Rimavskosobotskom okrese je nezamestnanosť na úrovni 19,90 %, v Revúckom okrese rovných 18 %. K okresom s vyššou mierou nezamestnanosti patrí aj Rožňava s 15,19 %.

Nižšia nezamestnanosť je v Novohrade. V okrese Lučenec je to konkrétne 11 %, v Poltári 12,29 % a vo Veľkom Krtíši 9,11 %. Evidovaná miera nezamestnanosti v celej SR bola v decembri na úrovni 6,76 % a v porovnaní s novembrom stúpla o 0,12 %.

HNÚŠŤA – Mesto Hnúšťa prestalo v mesiaci september 2021 voziť komunálny odpad na vlastnú skládku z dôvodu ukončenia jej životnosti. Skládka je už prevádzkovo uzavretá, technologicky však ešte nie. V súčasnosti odpad samospráva dáva vyvážať do Lučenca na skládku spoločnoti Brantner.

Ukončujeme projektovú dokumentáciu na uzavretie skládky. Mesto si na to bude musieť aj vzhľadom na zvýšené ceny materiálov zobrať úver. Plánujeme vysúťažiť realizátora uzavretia skládky, keďže sú stanovené prísne podmienky, aby odtiaľ nič neunikalo a dovnútra nepresakovala voda,“ priblížil primátor Roman Lebeda. Podľa neho bude na uzavretie druhej etapy skládky potrebných zhruba 600 000 eur.

Na hnúšťanskú skládku bol odpad ukladaný v rámci dvoch etáp. Je na nej možné možné zrealizovať aj tretiu etapu, tá by však stála približne 1,6 milióna eur.

RIMAVSKÁ BAŇA – V obci Rimavská Baňa dnes (20. 1. 2022) pribudlo prvé samoobslužné výdajné miesto balíkov. Na Facebooku o tom informovala starostka Elena Polóniová.

Samoobslužné výdajné miesto sa nachádza pri budove Obecného úradu pri parkovacích miestach a plne funkčné bude na budúci týždeň,“ priblížila starostka.

Konkrétne ide o Z-Box spoločnosti Packeta, ktorá patrí k najsilnejším hráčom na poli kuriérskeho doručovania. Vznikla spojením firiem Zásielkovňa a Remax.

JESENSKÉ – Spoločnosť Pigagro Jesenské má záujem obnoviť chov ošípaných na farme v tejto obci v Rimavskosobotskom okrese, kde v decembri 2021 museli pre africký mor ošípaných utratiť takmer 25 000 prasiat. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré spoločnosť poskytla RTVS v súvislosti s likvidáciou ďalšieho chovu toho istého dánskeho majiteľa v Brutoch pri Štúrove.

„V tejto chvíli ešte nevieme povedať, koľko to bude našu spoločnosť stáť,“ dodáva sa v stanovisku Pigagra. Obnova chovu bude možná najskôr o tri mesiace. Podľa informácií RTVS sa nákaza na farmu v Jesenskom dostala v kontaminovanej potrave.

MURÁNSKA PLANINA – Národné parky Muránska planina a Poloniny sú dobré územia na to, aby sa v nich dal vytvoriť normálny model národného parku. V podcaste denníka SME Dobré ráno to uviedol ochranár Erik Baláž.

„Samozrejme, je tam nejaké lesníctvo a poľnohospodárstvo, ale nie je tam taký development ako v Demänovskej doline, alebo na Štrbskom plese,“ ozrejmil Baláž s tým, že drvivú väčšinu pozemkov na Muránskej planine vlastní štát a o to jednoduchšie tam môže realizovať pilotné projekty.

TISOVEC – V meste na severe Rimavskosobotského okresu si v piatok a sobotu 28. a 29 januára 2022 pripomenú 77. výročie oslobodenia Tisovca a Rimavskej Píly. Počas prvého dňa to budú pietne akty o 10:00 pri pamätníku SNP v meste a o 11:00 pri kultúrnom dome v R. Píle, v sobotu zase spomienkový výstup na vrch Hradová.

ROŽŇAVA – Košický samosprávny kraj (KSK) sa aj v tomto roku chystá investovať do obnovy objektov Obchodnej akadémie na Ulici akademika Hronca 8 v Rožňave. „Okrem rekonštrukcie bytových jadier v školskom internáte za 280 000 eur pre jej žiakov kraj chystá novú školskú jedáleň, do ktorej chce tento rok investovať takmer 446 000 eur,“ informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková.

ROŽŇAVA – Dovedna 16 návrhov občanov zaevidovala samospráva Rožňavy v rámci participatívneho rozpočtu. Na decembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval rožňavský viceprimátor Michal Drengubiak.

„Prebehli pracovné stretnutia s predkladateľmi. Do konca januára majú možnosť vypracovať projekt a predložiť ho. Nasledovať bude kontrola a hlasovanie,“ ozrejmil viceprimátor, ktorého teší, že občania majú o túto možnosť zlepšenia prostredia v meste záujem.

DOBŠINÁ – V meste na severe Rožňavského okresu sa v stredu 26. januára 2022 uskutoční Ľadová šou na korčuliach. Na Facebooku o tom informovali Dobšinské noviny s tým, že pôjde o súťaže a hry na ľade. Začiatok je o 14:00 na mestskom klzisku.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Na záver si môžete pozrieť archívne video o výstavbe rimavskosobotského pivovaru v roku 1965:

One Reply to “KRÁTKE SPRÁVY: R. Sobota a Revúca stále kraľujú rebríčku nezamestnanosti, v R. Bani je už výdajné miesto balíkov”

  1. Pingback: Okres Rimavská Sobota má stále najviac nezamestnaných v krajine - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár