Rožňavská firma vyrába tradičné jedlo holúbky. Niektorí zákazníci v Bratislave si mysleli, že je naozaj z holubov

GEMER/MALOHONT/NOVOHRAD – Na Gemeri, v Novohrade, ale aj ďalej na východe Slovenska sú holúbky tradičné a známe jedlo, ktoré sa podáva napríklad aj na svadbách. Ako sa však hovorí, iný kraj, iný mrav a hlavne na západe krajiny uvedený názov tohto jedla nie je príliš známy.

Stretla sa s tým aj rožňavská firma Mikrovak, ktorá vyrába balené jedlá pre krátky dodávateľský reťazec Farmfoods. Do ich sortimentu patria i holúbky, ktoré si však niektorí zákazníci v Bratislave a na západnom Slovensku nechceli kúpiť z bizarného dôvodu.

Tým, že sa to volá holúbky, si mysleli, že je v nich naozaj holúbäcie mäso. Takýchto zákazníkov sme mali viac a už sme dokonca rozmýšľali, či nezmeníme obchodný názov tohto výrobku, aby bolo jasné, že ide o plnené kapustové listy, čo je tu naozaj tradičné jedlo,“ vysvetlila s úsmevom konateľka spoločnosti Mikrovak Nikoleta Legnárová.

Spomenula tiež, že do budúcnosti je to pre nich určitým ponaučením pri pomenovávaní jedál. Napriek peripetii s názvom však podľa nej ide o úspešný produkt, ktorý ide dobre na odbyt vo veľkých mestách ako Bratislava či Košice. „Tam predávame asi najviac našich produktov,“ dodala konateľka.

Čo sa týka samotných holúbkov, ako už bolo spomenuté, ide vlastne o plnenú kapustu. Recept sa môže mierne líšiť v závislosti od miestnych zvykov, ale základom je kapustný list, ktorý sa zakrúti a doň sa vloží plnka z mletého bravčového mäsa (niekedy sa používa i hovädzie) a ryže či krúpov.

Väčšinou sa používa ryža, ale tým, že my máme len slovenské suroviny, holúbky pripravujeme iba s krúpami,“ zakončila Legnárová.

Viac o výrobe jedál v Mikrovaku sa dočítate v našom staršom článku:

Počas koronakrízy stúpli predaje spoločnostiam Farmfoods i Mikrovak

Pridaj komentár