NDS v novom videu ukazuje ako postupuje výstavba R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce

MÝTNA/LOVINOBAŇA/TOMÁŠOVCE – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na Facebooku zverejnila video, ktoré približuje aktuálny stav výstavby úseku rýchlostnej cesty R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce v Lučeneckom okrese.

Video sa začína pred dedinou Mýtna v smere od Píly, kde je rozostavané dlhé premostenie ponad existujúcu cestu I/16. Ako vo videu vidieť, zatiaľ nestojí ani polovica mosta, pričom zhruba na tretine sú postavené iba piliere.

V nadväzujúcej časti, ktorá je vlastne obchvatom Mýtnej, je však už natiahnutý aj asfalt a stojí tiež hrubá stavba mosta ponad cestu do Divína. Asfaltová vozovka je ešte i kúsok ďalej smerom na Lovinobaňu. Priamo pri tejto obci je však rozostavanosť telesa diaľnice opäť v nízkom štádiu, hoci trochu ďalej sú už takmer dokončené ďalšie dve hrubé stavby estakád.

V poslednej časti úseku vidíme opäť kúsok budúcej R2 s alfaltom i prípravu telesa cesty pri motoreste Halier. Za ním sa bude R2 napájať na súčasný hlavný južný ťah I/16. Ak chcete porovnať súčasný stav výstavby so situáciou pred dvomi mesiacmi, video zo začiatku novembra nájdete v našom staršom článku.

Posun o viac ako rok

Zmenu termínu dokončenia tohto úseku Národná diaľničná spoločnosť (NDS) avizovala až v polovici augusta. „NDS po kontrolnom dni na stavbe R2 Kriváň – Lovinobaňa, Tomášovce (úsek Mýtna – Tomášovce) musí skonštatovať, že napriek maximálne vynaloženému úsiliu sa nepodarí odovzdať tento rozostavaný úsek v zmluvnom termíne, teda v auguste 2021. Zhotoviteľ, Združenie R2 Metrostav – Hochtief, požiadal NDS o predĺženie lehoty výstavby do jesene 2022,“ povedala vtedy hovorkyňa Eva Žgravčáková.

Pod nutnosť predĺžiť výstavbu sa podľa jej slov podpísali najmä nesúhlasné stanoviská správcov prekládok liniek vysokého a nízkeho napätia a plynovodov. NDS preto podľa hovorkyne musela vypracovať a zrealizovať nové technické riešenia.

Prednedávnom sa začala aj výstavba druhého úseku R2 Kriváň – Mýtna. Jeho súčasťou má byť aj zhruba päťkilometrová estakáda vysoká 15 až 45 metrov. Podľa údajov NDS bude najdlhšia na Slovensku a zrejme aj v strednej Európe. Predbežný termín dokončenia tohto úseku je rok 2024.

Foto: reprofoto facebooková stránka NDS

One Reply to “NDS v novom videu ukazuje ako postupuje výstavba R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce”

  1. Pingback: A. DOLEŽAL: Cesta medzi Lučencom a Košicami bude pravdepodobne riešená len obchvatmi

Pridaj komentár