Nová publikácia Mútnik približuje históriu ťažby magnezitu aj dejiny baníctva

HNÚŠŤA – Históriu baníctva a železiarstva v Gemeri a Novohrade, ale aj ťažbu a spracovanie magnezitu a mastenca v týchto regiónoch približuje nová publikácia Mútnik, s podtitulom 150 rokov od objavenia magnezitu na Slovensku. Jej autormi sú Juraj Laššák, Igor Baboľ, Pavel Cibuliak, Igor Galko, Miroslav Mrnka a Martin Pliešovský.

Samotnú knihu sme netvorili dlho, pretože sme chceli stihnúť termín výročia, ale napokon sme to aj tak museli trochu posunúť pre pandémiu COVID-19 a ďalšie záležitosti. Okrem pripomenutia začiatku ťažby magnezitu sme tiež chceli magnezit trochu aj spropagovať medzi verejnosťou, keďže povedomie o ňom je nízke,“ podotkol pre Sobotnik.sk Laššák.

Myšlienka napísať takúto knihu vznikla podľa jeho slov pred zhruba dvoma rokmi, pričom iniciátorom bol Igor Baboľ, ktorý bol v tom čase riaditeľ Technických služieb mesta Hnúšťa. „Táto téma je síce trochu mimo obzoru, ktorý ja sledujem, ale začal som sa jej venovať a napokon na jeseň 2020 sme na knihe začali pracovať,“ priblížil autor.

Ako sám povedal, jedna vec je zostaviť knihu a druhá zohnať peniaze na jej vydanie. Napokon však prispeli viaceré subjekty a zostavovatelia získali aj dotáciu od Banskobystrického samosprávneho kraja.

Publikícia vyšla v menšom náklade 500 kusov, má 192 strán a je doplnená množstvom fotografií a tabuliek. Kúpiť ju je možné napríklad v Mestskom kultúrnom stredisku v Hnúšti za cenu 12 eur.

Vedúci kolektívu autorov Juraj Laššák je pôvodným povolaním strojár a ako sám povedal, histórii sa začal vážnejšie venovať až počas posledných 15 rokov na dôchodku. Kniha Mútnik je jeho šiesta publikácia, ale tohto druhu prvá. Aktuálne pracuje na siedmej knihe, ktorou bude monografia Hriňovej.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár