Začiatok rekonštrukcie cesty od Kokavy cez Utekáč do Brezna sa oneskorí, ale začať sa má ešte tohto roku

KOKAVA N. RIMAVICOU/UTEKÁČ – Rekonštrukcia ciest II/529 a III/2724 medzi Kokavou nad Rimavicou, Utekáčom, Sihlou a Breznom sa nezačne v posledne avizovanom termíne, teda na jar 2022. Realizácia obidvoch etáp obnovy týchto komunikácií by sa však napriek tomu mala začať ešte tento rok. Pre Sobotnik.sk to potvrdila hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková.

Oproti pôvodne predpokladaným termínom príde zrejme k posunu, s ohľadom na stále prebiehajúce konanie na Úrade pre verejné obstarávanie. Po skončení tohto konania je ešte potrebná štandardná ex post kontrola na riadiacom orgáne pre Integrovaný operačný program – Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Začiatok výstavby v tejto chvíli odhadujeme na 2. – 3. kvartál tohto roka,“ konkretizovala Štepáneková.

Zároveň ubezpečila, že oprava spomínaného úseku cez Utekáč a Sihlu patrí medzi priority BBSK. „Kraj urobil všetky kroky smerujúce k jej rekonštrukcii z európskych zdrojov včas a správne. Dĺžku administratívnych procesov a kontrol však nedokážeme nijako urýchliť,“ podotkla hovorkyňa.

Zvýšené ceny rozpočet neohrozia

Pýtali sme sa tiež, či aktuálne razantné zdražovanie cien energií a stavebných materiálov neohrozí rozpočet rekonštrukcie ciest. Podľa Štepánekovej sa však toho kraj zatiaľ neobáva. „Čo sa týka otázky na zdražovanie stavebných materiálov – to sa týka prevažne dreva, reziva či kovových konštrukčných prvkov, potrebných pri rekonštrukciách budov. Významné zdražovanie materiálov potrebných pre rekonštrukcie ciest nám zatiaľ dodávatelia nehlásili,“ skonštatovala.

Celková dĺžka cesty II/529 je podľa dôvodovej správy zhruba 25,4 kilometra. Z toho je v nevyhovujúcom stave bezmála 19,3 kilometra. Čo sa týka cesty III/2724, jej dĺžka je takmer 19,8 kilometra a v nevyhovujúcom stave je z nej 14 kilometrov.

Celková dĺžka plánovanej rekonštrukcie ciest v rámci oboch etáp projektu má byť približne 34,5 kilometra. Súhrnné oprávnené náklady obidvoch etáp rekonštrukcie sú na úrovni zhruba 10,7 milióna eur.

Projektovú dokumentáciu na obnovu obidvoch ciest začal kraj pripravovať v lete 2018, pričom začiatok prác vtedy odhadoval už na rok 2019. V tom roku však napokon BBSK len začal zháňať potrebné financie na opravu týchto ciest z eurofondov.

Začiatok rekonštrukcie bol následne avizovaný na august alebo september 2020, neskôr na rok 2021. Doteraz posledným termínom, ktorý BBSK uviedol ešte vlani na jeseň, bola jar 2022.

Foto: BBSK

One Reply to “Začiatok rekonštrukcie cesty od Kokavy cez Utekáč do Brezna sa oneskorí, ale začať sa má ešte tohto roku”

  1. Pingback: Začiatok rekonštrukcie cesty od Kokavy cez Utekáč ovplyvnili zvýšené ceny materiálov. Stavať by sa však aj tak mohlo už v lete

Pridaj komentár