Sirkovské guľky s dynamitom sa varia aj v počte 200 či 250 kusov, trochu sa líšia sa od gemerských

SIRK – Sú jednou z variácií gemerských guliek a ako tradičné banícke jedlo ich dodnes často varia v dedine Sirk a okolí. Sirkovské guľky s dynamitom sú regionálnou pochúťkou, o ktorú bol veľký záujem i vlani koncom leta i na podujatí Poklady Železníka. Pripravovali ich tam miestne skúsené gazdiné a na sirkovské guľky sa vtedy čakalo i vyše hodiny. Pri tej príležitosti sme sa o sirkovkých guľkách snažili zistiť niečo viac. Pochopiteľne, presný recept nám nepovedali, ale čo-to nám prezradili:-)

To, ako sa líšia naše sirkovské guľky od gemerských, nemôžeme povedať. To je tajomstvo našej kuchyne, ktoré sa neprezrádza. Ale ako vidíte, zakaždým, keď ich pripravujeme na rôznych podujatiach, je o ne doslova ‚bitka‘,“ povedal nám s úsmevom starosta Sirka Daniel Fakla.

Práve na akciách ako Poklady Železníka, Deň obce Sirk či pred dvoma rokmi Gotická cesta otvorená môžu sirkovské guľky ochutnať i turisti a návštevníci regiónu. Iná možnosť nie je, keďže podľa starostu na rozdiel od gemerských guliek, ktoré sa dajú bežne objednať napríklad v reštauráciách v Revúcej či R. Sobote, sa sirkovské guľky do ich jedálnych lístkov zatiaľ nedostali.

Sirkovské guľky sú typické na Tri krále

Podľa Alžbety Betky Kovalčíkovej, jednej z kuchárok, ktoré na Pokladoch Železníka guľky varila, ich príprava trvá dlho a je to naozaj „babračka“, pri ktorej navyše vzniká množstvo špinavého riadu. Základnými surovinami na prípravu sú zemiaky, údené mäso či slanina.

Sirkovské guľky pred varením

Toto jedlo sa typicky pripravovalo na Troch kráľov, prakticky v každom dome. Varilo sa tiež na rôzne rodinné oslavy v našej obci. Staré tetky ich chodievali variť dokonca aj na Gemerské dni do Bratislavy,“ prezradili nám ďalej sirkovské gazdiné. Ako dodali, sirkovské guľky sa v Sirku varievajú dodnes a chlapi sa za nimi idú doslova zadrhnúť:-) „Ja ich doma robím aj 200, 250 a večer už nemáme nič,“ dodala so smiechom jedna zo šikovných kuchárok.

Rozdiel oproti gemerským guľkám

Ako pokračovala jedna z pamätníčok Sirka Zuzana Blahutová, keď sa v dedine a okolí na jeseň vyberali zemiaky, tak sa na prípravu guliek hneď použili tie, ktoré boli trochu poškodené, aby nevyšli navnivoč. „Guľky sa pripravovali aj so škvarkami po zabíjačkách. Niekto do nich pridáva údené mäso, iní zase dávajú čerstvé. Zásadný rozdiel oproti gemerským guľkám je však v tom, že pri nich sa cesto zmieša s mäsom, ale v sirkovských guľkách je v ich strede. Nazýva sa to, že sú to sirkovské guľky s dynamitom,“ vysvetlila.

Viac o gemerských guľkách sa dočítate napríklad v príspevku mesta Revúca na Facebooku:

Sirkovské guľky sa v rodine Zuzany Blahutovej podľa nej slov varili v počte vyše sto kusov. „Keď sa guľky dovarili, zvykli sa dávať pod perinu, aby vydržali dlho teplé. Odtiaľ sa vyťahovali po jednej, ako sa postupne jedli,“ doplnila pamätníčka zo Sirka.

Ak chcete sirkovské guľky s dynamitom ochutnať a nemáte známych v Sirku či okolí, jedinou príležitosťou zatiaľ zostáva navštíviť niektoré z už spomenutých podujatí v obci a v regióne, kde sa zvyknú pripravovať.

Keďže sa však Železník ako bývalá banícka osada vďaka aktivitám samospráv Sirka, Turčoka a občianskeho združenia Skryté poklady Slovenska stáva čoraz zaujímavejšou turistickou atrakciou, možno sa dočkáme ich pravidelnej prípravy v nejakom miestnom zariadení.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “Sirkovské guľky s dynamitom sa varia aj v počte 200 či 250 kusov, trochu sa líšia sa od gemerských”

  1. Pingback: Poklady Železníka opäť predstavili zaujímavosti baníckej osady - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár