Pri stavbe Vysielača Rimavská Sobota bola aj smrteľná nehoda s dvomi úmrtiami (2. časť)

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mnohé významné stavby si počas budovania vyžiadali obete na životoch z radov pracovníkov. Podobné nešťastie sa nevyhlo ani stavbe Vysielača Rimavská Sobota. Stalo sa to na prelome 70. a 80. rokov, keď sa vo vysielacom stredisku stavali nové stožiare pre anténne pole krátkovlnného vysielača.

Pripomeňme, že oficiálny názov príslušného štátneho podniku bol vtedy Správa rádiokomunikácií Bratislava. Odštepným závodom bolo Rozhlasové vysielacie stredisko Rimavská Sobota. Stožiare v jeho areáli, ktoré sú dodnes dominantným prvkom v krajine, v tom čase neboli budované postupne, ale naraz. Každý stavala iná spoločnosť, ako napríklad Hutné montáže Ostrava.

Pri každom postupne rastúcom stožiari bol bol žeriav, ktorým sa hore prepravovali pracovníci v špeciálnych košoch, ale aj materiál na tzv. lavičkách (či proste v pracovných výťahoch). Raz však došlo pri takejto preprave k udalosti s tragickým koncom. Jedna lavička, pomocou ktorej bol na vrchol konštrukcie stožiara zdvíhaný autogén aj so štyrmi pracovníkmi, sa nešťastnou náhodou sčasti zakliesnila do konštrukcie stožiara, skrútila sa, a následkom toho z nej vypadli traja robotníci.

Dvaja z nich nemali absolútne žiadnu šancu, keďže spadli z výšky okolo 110 metrov na betónovú plochu. Tretí montér sa však bezpochyby narodil pod šťastnou hviezdou. Na rozdiel od predchádzajúcich dvoch mal až neuveriteľné šťastie – vypadol smerom na stožiar a podarilo sa mu chytiť jeho konštrukcie. Ďalší deň vraj potom v krčme rozprával, že by sa bol chytil aj lastovičky, ak by práve letela okolo.

Naopak, ako hovoria dlhoroční pracovníci vysielača, počas búrok sa vo vysielacom stredisku cítili úplne bezpečne, pretože všade naokolo mali vysoké stožiare. Tie vlastne plnili funkciu bleskozvodov, keďže sú všetky uzemnené. Údery bleskov do veľkých kovových konštrukcií pritom neboli ničím výnimočným, ale škody prakticky nespôsobovali, keďže stožiare i antény boli konštruované tak, aby takéto zásahy vydržali. Nedošlo dokonca ani k prerušeniu vysielania – poslucháči počuli akurát tak krátke puknutie.

V ďalšom, treťom dieli nášho seriálu si povieme niečo o zaujímavostiach, ktoré sú spojené s Vysielačom Rimavská Sobota. Prvý diel o vysielaní na stredných vlnách, ktoré vysielač šíri dodnes, môžete nájsť na tomto odkaze: