Bonmoty zo zasadnutí MsZ R. Sobota: Ty si bol ešte otcovi v gatiach, smrad ako v opičinci, plávajúce hovienka, skákajúce bacile

RIMAVSKÁ SOBOTA – Zasadnutia rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ) sú plné rôznych bizarných či vtipných výrokov, ale tiež škriepok, osočovania a neraz aj osobných útokov. Z posledných dvoch schôdzí MsZ sme do článku zozbierali všetky bonmoty, ktoré podľa nás z tohto pohľadu najviac zarezonovali.

Pochopiteľne, nechceme nimi nikoho uraziť či dehonestovať a nestotožňujeme sa s nimi. Naším zámerom je len načrtnúť doslova neopakovateľnú atmosféru, ktorá vládne na zasadnutiach rimavskosobotského mestského parlamentu. Všetky výroky pochádzajú z verejne publikovaných videozáznamov.

Smrad ako v opičinci a plávajúce hovienka

Na decembrovom zasadnutí sa pri schvaľovaní rozpočtu mesta hovorilo aj o výstavbe kanalizácie v časti Tomašovej, ktorú požaduje poslanec Zoltán Cziprusz. Podľa primátora Jozefa Šimka urobili na túto zákazku verejnú obchodnú súťaž a stavebné povolenie by malo byť vydané práve teraz v februári až marci. Primátor význam tejto stavby zároveň zdôraznil naozaj zemitým“ jazykom.

Tam je smrad ako v opičinci. Pán Hazucha, keby ste bývali na mieste pána Zolka Cziprusza, tak by ste povedali, tú kanalizáciu skurvene rýchlo treba urobiť. Ten smrad a tie hovienka neplávajú len z ulice Tehelnej. Idú v prvom rade z činžáka, ktorý je pod hvezdárňou,“ názorne primátor objasnil fekálnu situáciu v tejto časti mesta.

Štrnganie kľúčmi a skákajúce bacile

Spomínaní dvaja aktéri zohrali hlavné úlohy aj v ďalšej epizódke zo zasadnutia MsZ. V tomto prípade šlo o zámer výstavby chodníka pri budúcom obchodnom centre Möbelix na Cukrovarskej ulici, ktorý má sčasti viesť po pozemkoch mesta. Poslanci ich prenájom schválili, ale poslanec Z. Cziprus sa opýtal, či dobre pochopil, že do R. Soboty príde Möbelix. Po kladnej odpovedi zo strany niekoľkých poslancov uviedol, že by tento zámer veľmi nepodporoval.

Zase zničíme domácich podnikateľov. Ja som ani pred piatimi rokmi nebol za to, keď sa išlo rozšíril obchodné centrum okolo Tesca. Stačí sa pozrieť na Hlavné námestie, v úplne inom stave je ako pred piatimi rokmi. Takže ja by som navrhol, aby ste toto nepodporili a všetko spravili za to, aby Möbelix do R. Soboty neprišiel,“ apeloval Cziprusz.

Poslanec Ivan Hazucha mu ale vysvetlil, že odmietnutím výstavby 30-metrového chodníka investora nezastavia v jeho zámere. Na jeho slová žoviálne nadviazal primátor. „Zolikám, nemal si štrngať kľúčami, Möbelix by tu nebol. Ale ty si bol ešte vtedy otcovi v gatiach,“ povedal Šimko s úsmevom.

Zároveň dodal, že možno na inom mieste by súhlasil s poslancom, lebo obchodné reťazce podľa neho ničia malých podnikateľov nielen na území mesta, ale aj Slovenska. Napokon sa však na problém pozrel aj z druhej stránky.

Viete, keby tu neboli hyper-supermarkety, tak všetko by bolo zavreté. Lebo jedine tam neskáču bacile. My by sme hladom pomreli. Pretože tieto bacile skáču v malých predajniach, ale kde je 300, 400, 500 ľudí, tam neskáču. Skáču keď ideš do kostola, vtedy skáču, ale do super-hypermarketov nie, to nikoho nezaujíma,“ povedal Šimko s neskrývanou iróniou.

Testovanie pred kostolom

Medzi hlavných názorových oponentov primátora na zasadnutiach MsZ patrí poslanec Jaroslav Matzenauer. V jednej časti diskusie o rozpočte mal primátor dlhší monológ a keďže sa mu znalo, že spomínaný poslanec ho vyrušuje, oslovil ho nasledovne:

Vy netestujete, pán Matzenauer? Tu ste? Ani som vás nevidel za chrbtom pána… Myslel som, že testujete veriacich pred kostolom. Rehoce sa tu ako… Dobre, nerehocte sa mi tu a slušne sa správajte, pán Matzenauer,“ upozornil ho Šimko, narážajúc na našťastie nerealizované rektálne testovanie hadicou, o ktorom sme písali v samostatnom článku.

Poslanec však bol v tomto prípade obvinený neprávom a ihneď sa voči primátorovým slovám ohradil. Keďže však nemal zapnutý mikrofón, nebolo mu dobre rozumieť. K reči sa dostal až o chvíľu vo faktickej poznámke:

Nabudúce, keď budete niekoľko obviňovať, tak si aspoň zistite, koho obviňujete. Ja si to vyprosím,“ zdôraznil Matzenauer. „Ak ste sa nerehotali vy, tak sa vám ospravedlňujem,“ priznal si vinu primátor a poslanec jeho ospravedlnenie prijal. Takže táto drobná nezrovnalosť sa uzavrela naozaj zmierlivo.

Zožerú vás potkany

Naopak, poslanec Robert Kuvik nepatrí medzi hlavných názorových oponentov primátora. Na poslednom, januárovom zasadnutí sa však dostali do ráznejšej výmeny názorov. Dôvodom bol už bradatý problém rekonštrukcie bývalého internátu na Školskej ulici.

Kameňom úrazu je budúce využitie tohto prázdneho objektu. Zatiaľ čo primátor sa vo všeobecnosti prikláňa k prestavbe na 132 bytov, poslanci klubu Odvážme sa zrýchliť by v ňom radi videli domov dôchodcov a domov sociálnych služieb, prípadne i ďalšie sociálne služby.

Ja neviem, prečo tam tlačíte tie sociálne byty, alebo, ako vy vravíte, byty pre mladé rodiny. Nechcem tam mať druhé ‚čierne mesto‘. A keď chcete postaviť 132 bytov, tak nech sa páči, tamto na Kurinci môžete. A tuto keď nechcete, tak zbúrajme tú budovu, urobíme tam park, postavíme tam sochu Jozefa Šimka. Za to zahlasujem obidvoma rukami,“ prisľúbil Kuvik.

Šimko mu, pochopiteľne, nezostal nič dlžný. „O čom hovoríte, čo tu trepete, že sociálne byty, vážený pán? Tak pochopte už, toto necháme tak, tú celú budovu? Však vás pomaly tam potkany zožerú v tej časti mesta, len za to, že ma nechcete rešpektovať. Už sme mohli mať tých 132 bytov, nie sociálne byty, ani nie cigánske byty, ani po maďarsky mi to nemusíte povedať, ja pochopím aj po slovensky,“ rozohnil sa primátor.

Článok uzavrieme pozitívne – hláškou, ktorá odznela pri schvaľovaní rozpočtu a plánu kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra v decembri 2021. „V roku 2022 sa nebude tancovať, ale pracovať,“ bodro vtedy podotkol Šimko. Keďže máme volebný rok, určite to bude platiť nielen pre rimavskosobotskú samosprávu:-)

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár