HNÚŠŤA: Kultúrny život začína ožívať, najbližšie ľudí čaká Valentín v meste, koniec fašiangov či klavírny recitál

HNÚŠŤA – Niekoľko vĺn koronakrízy ovplyvnilo aj organizáciu kultúrnych podujatí v Hnúšti, ktorých bolo v poslednom roku pomenej. V súčasnosti však kultúrny život v meste postupne ožíva, Mestské kultúrne stredisko (MsKS) zorganizovalo prvé akcie v tomto roku a predstavilo aj plán kultúrnych podujatí na celý rok.

Na najbližšie obdobie pripravujeme klavírny recitál Evy Varhaníkovej, ktorá pôsobí ako pedagogička na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Umelkyňa pochádza z Hnúšte a za slobodna, ešte ako Sendreiová, tu aj učila,“ priblížila riaditeľka MsKS Diana Vojenčiaková. Ako dodala, Varhaníková zahrá na zrenovovanom klavíri v MsKS, v ktorom vymenili celú jeho mechaniku.

Už tradične v Hnúšti každoročne 14. februára organizujú valentínske oslavy s názvom Valentín v meste. Ani tohto roku pri nich nebude chýbať možnosť pre zamilovaných pobozkať sa pod bránou lásky či vypustiť lampión šťastia. Podujatie spríjemnia romantické skladby a na záver ohňostroj. Následne 2. marca v Hnúšti zavŕšia fašiangovú sezónu. „Mestom pôjde fašiangový sprievod a deti v maskách,“ doplnila riaditeľka MsKS.

Prvé kultúrne podujatia v tomto roku sa uskutočnili koncom januára. Šlo o karneval na ľade na klzisku na Ulici 1. mája, medzinárodný festival zimných cestovateľských filmov Snow Film Fest či premietanie filmu Chlpáčikovia v Kine Rimava. Slovenské náhodné divadlo z Rimavskej Soboty zároveň v MsKS odohralo predstavenie Nežné príbuzenstvo.

Je to prvá divadelná hra v slovenskom jazyku a prekladal ju Ján Francisci-Rimavský, významný rodák z Hnúšte. Keďže v tomto roku máme 200. výročie jeho narodenia, chceme mnohé podujatia počas roka orientovať práve na neho,“ zakončila Vojenčiaková.

Ako informuje portál Hudobné centrum, Eva Varhaníková je držiteľkou niekoľkých ocenení z domácich i medzinárodných klavírnych súťaží. Koncertovala doma a v zahraničí. Spolupracovala s domácimi a zahraničnými orchestrami a ako komorná hráčka aj s viacerými interpretmi. Realizovala početné verejné nahrávky pre Slovenský rozhlas. Premiérovo uviedla viaceré diela slovenských autorov.

Plánované kultúrne podujatia v meste Hnúšťa na rok 2022

Február 2022 Klavírny recitál Evy Varhaníkovej. Miesto: divadelná sála DK

14. 2. 2022 Valentín v meste, bozk pod bránou lásky, romantické piesne, darček (laompión šťastia) a ohňostroj. Miesto: Námestie Janka Francisciho

1. 3. 2022 Fašiangový sprievod v maskách (DFS Zrkadielko) a Pochovávanie basy. Miesto: spoločenská sála prístavby DK.

Marec 2022 Prehliadka moderného a scénického tanca GMOS, Miesto: divadelná sála DK

Apríl 2022 Prehliadka detských folklórnych súborov Zlatá strunka GMOS, Miesto: divadelná sála DK

10. 4. 2022 Mandarínková izba, profesionálne divadelné predstavenie, hrajú: M.Kramár, Z.Tlučková, P.Topoľský, B.Ondrejková. Miesto: divadelná sála DK

29. 4. 2022 Stavanie mája s FS Sinec, spevácke skupiny Skaliny a Húžva a DFS Zrkadielko. Miesto: Námestie Janka Francisciho

Máj 2022 výstava v knižnici: Športovci v školských laviciach

12. 5. 2022 Šachový turnaj v záhrade Knižnice prof.Š.Pasiara

Jún 2022 výstava v knižnici: Ján Francisci-Rimavský očami detí

3., 4., 5. 6. 2022 Dni mesta Hnúšťa

3. 6. 2022: Hrebendova kapsa, vedecká konferencia, otvorenie múzea priemyslu, odhalenie infotabule pri Katalpe, Slávnostné MsZ, lit.-dram.pásmo Mozaika zo života Janka Franscisiho, akcie pre mladých v Café Retro, koncerty na amfiteátri (No Name, Majk Spirit)

4. 6. 2022: jarmok, Deti svojmu mestu, otvorenie Žihadielka, Hnúšťankovo, Mesto seniorom, akcie pre mladých pri tureckom moste

5. 6. 2022: slávnostná bohoslužba a sv.omša, nedeľný piknik pri tureckom moste

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár