Jelšava plánuje zrekonštruovať už štvrtú bytovku za posledné roky, pribudne 48 bytov

JELŠAVA – Dokopy 48 jednoizbových a dvojizbových bytov vznikne v dlhodobo nevyužívanej bytovke na Armádnej ulici v Jelšave, ktorú samospráva plánuje v najbližšom období zrekonštruovať. Podľa primátora Milana Kolesára bola prázdna zhruba posledných 14 rokov.

Je to bytovka s bývalými služobnými bytmi pre vojakov. Nazývala sa aj dôstojnícka, keďže tam bývalo velenie. Odchodom vojska z Jelšavy v rokoch 2006 až2008 zostala prázdna. Chceme ju dať do poriadku, nech nechátra a nehyzdí sídlisko, ktoré sa postupne dáva celkom pekne dokopy a viaceré bytovky sú tam zateplené,“ vysvetlil primátor.

Okolo bytovky boli určité majetkové nezrovnalosti a neprešla po odchode vojakov automaticky do majetku mesta. Stalo sa tak až neskôr. Na nedávnom januárovom zasadnutí jelšavské mestské zastupiteľstvo schválilo aj kúpu pozemku od Slovenského pozemkového fondu, čo definitívne umožnilo pristúpiť k rekonštrukcii. Projekt mala samospráva už hotový a je už vysúťažený aj dodávateľ stavby.

Skúsenosti s rekonštrukciou aj samotným prideľovaním máme dobré aj zlé. Samozrejme, nevieme uspokojiť všetkých záujemcov o byty a potom nás obviňujú z brania úplatkov a podobných vecí. Určite môžem povedať, že nič takéto sa nedeje a každého žiadateľa sa snažíme zhodnotiť, ako bude schopný byt splácať,“ zdôraznil primátor.

Na sociálnej sieti Facebook navyše dodal, že v súvislosti s námietkami obyvateľov na spôsob prideľovanie bytov požiadal hlavného kontrolóra mesta o vykonanie kontroly v tejto oblasti. Samospráva musí byť pri prideľovaní bytov opatrná, keďže vo všetkých prípadoch rekonštruovania bytoviek šlo o projekty cez Štátny fond rozvoja bývania, prípadne hypotekárne úvery. Tie musí mesto splácať aj v prípade výskytu tzv. neplatičov.

Za posledné roky mesto Jelšava zrekonštruovalo už tri bytovky, v ktorých vznikli nové byty. Napríklad na spomínanej Armádnej ulici samospráva vytvorila 18 nových bytov aj v roku 2015, keď zrekonštruovala bývalú vojenskú ubytovňu. Ďalších 16 zrekonštruovaných bytov mesto odovzdalo užívateľom v roku 2018.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

One Reply to “Jelšava plánuje zrekonštruovať už štvrtú bytovku za posledné roky, pribudne 48 bytov”

  1. Pingback: VICEPRIMÁTOR TÓTH: V každej trochu rozvojovej dedine od Rožňavy po Zvolen sa opravujú staré bytovky

Pridaj komentár