KRÁTKE SPRÁVY: V R. Sobote chcú dokončiť revitalizáciu fontány pri kultúrnom dome, Poltár sa za 2 roky zapojil do 76 projektov

Dnešné Krátke správy na Sobotníku o revitalizácii fontány na Námestí Š. M. Daxnera v R. Sobote, úverovej zaťaženosti R. Soboty, úspechu Rožňavy a R. Soboty v hlasovaní o detské ihrisko K Park, ale tiež o zapájaní sa mesta Poltár do projektov, chorobnosti v okresoch Revúca a Poltár, ako aj o obnovení Miestnej občianskej poriadkovej služby v Krásnohorskom Podhradí či znižujúcom sa počte obyvateľov Tornale a postupe výstavby rýchlostnej cesty R2 medzi Kriváňom a Tomášovcami.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Samospráva R. Soboty chce v tomto roku dokončiť revitalizáciu fontány na Námestí Š. M. Daxnera medzi kultúrnym domom a obchodným centrom Kaufland. Na tento účel mesto vyčlenilo v rozpočte 130 000 eur.

Verím, že sa nám to už fakt podarí. Museli sme doplniť projektovú dokumentáciu na stavebnú časť tejto fontány, pretože sa tam našla istá chybička. Verím, že by sme to už v roku 2022 mohli dokončiť,“ poznamenal primátor Jozef Šimko pri schvaľovaní rozpočtu koncom minulého roka.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mesto R. Sobota malo k 31. decembru 2021 úverovú zaťaženosť na úrovni 18,16 percenta bežných príjmov bežného roka. Celkový dlh mesta k 30. novembru 2021 bol 3 394 530,23 eura. Informoval o tom vedúci ekonomického odboru Mestského úradu R. Sobota Miroslav Bielak. „Oproti 31. decembru 2020 je pokles celkového dlhu o 571 760,09 eura,“ doplnil Bielak.

ROŽŇAVA/R. SOBOTA – Medzi siedmimi mestami, ktoré na základe výsledkov hlasovania verejnosti získajú detské ihrisko K Park od spoločnosti Kaufland, sú Rimavská Sobota i Rožňava. Rimavská Sobota úvod hlasovania trochu „zaspala“ a spočiatku sa nepohybovala v čele rebríčka miest, napokon sa však umiestnila celkovo na treťom mieste.

Naopak, Rožňava mala dobrý štart v súťaži, neskôr sa však začala prepadávať nižšie, až hrozilo, že z prvej sedmičky vypadne. Primátor Michal Domik na svojom facebookovom profile dokonca uviedol, že ak sa občania mesta nespoja a nezabojujú za svoje ihrisko, po viac ako troch rokoch nemá čo robiť na stoličke primátora, lebo to berie ako zlyhanie svojich priorít.

Rožňava sa napokon vzchopila a skončila celkovo štvrtá, čo jej ihrisko K Park zabezpečilo. Motiváciou pre hlasujúcich bola i možnosť vyhrať dovolenku pre dvoch do Dubaja v hodnote 3000 eur.

POLTÁR – V roku 2020 a 2021 sa mesto Poltár zapojilo do viac ako 76 projektov. Na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informovala primátorka Martina Brisudová.

„Príspevky a dotácie z európskych fondov, štátneho rozpočtu a nadácií boli vo výške viac ako tri milióny eur. Príspevky na podporu zamestnanosti boli vo výške vyše 126 000 eur. Príspevky a dotácie na zmiernenie dopadov COVID-19 boli vo výške viac ako 315 000 eur,“ konkretizovala primátorka.

Medzi už schválené projekty v rámci výziev podľa jej slov v poslednom období patrí napríklad podpora opatrovateľskej služby v meste, pešia zóna, miestna občianska poriadková služba či inkluzívne detské ihrisko a rekonštrukcia Kanadskej ulice.

REVÚCA/POLTÁR – V uplynulom týždni bola v rámci Banskobystrického kraja (BBSK) najnižšia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) i chrípku a jej podobné ochorenia v okrese Poltár. Naopak, okres Revúca patril medzi tie v BBSK, kde bol výskyt ARO najvyšší. Informoval o tom v tlačovej správe Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

TORNAĽA – Počes obyvateľov Tornale sa v posledných rokoch pravidelne znižuje. Ako na zasadnutí mestského zastupiteľstva koncom vlaňajška uviedla primátorka Anna Szögedi, v apríli 2021 žilo v meste 6961 občanov, v decembri sa ich počet znížil na 6922. Do mesta sa v tom čase prisťahovalo 56 občanov, odsťahovalo 70. Počas roka sa narodilo 48 detí a umrelo 105 ľudí. „Počet obyvateľov sa znižuje a obyvateľstvo je prestarlé,“ dodala primátorka.

S úbytkom obyvateľov však bojuje mnoho miest na Slovensku, vrátane ekonomicky silnejších regiónov. Naposledy sme v tejto súvislosti písali o mestách Rimavskosobotského okresu.

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE – Dovedna osem pracovných miest vznikne v dedine Krásnohorské Podhradie vďaka pokračovaniu projektu Miestnej občianskej poriadkovej služby. Jej členovia by mali do práce nastúpiť 1. marca 2022, trvanie projektu bude 15 mesiacov. Mzda členov MOPS bude hradená z externých zdrojov. Na Facebooku o tom informovala obecná poslankyňa Katarína Prékopová.

KRIVÁŇ/MÝTNA/TOMÁŠOVCE – Na záver tu máme dve dronové videá používateľa portálu YouTube s nickom Ondrosk91, ktoré približujú aktuálny stav výstavby úsekov rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna a Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce:

Pridaj komentár