Parkovanie na sídlisku v Poltári je podľa poslanca hotová katastrofa. Bude na ňom parkovanie spoplatnené?

POLTÁR – Problémy s parkovaním sú už aj v okresnom sídle Poltár, napriek tomu, že patrí medzi menšie mestá. Túto tému otvoril na januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) poslanec Pavel Jánošík, podľa ktorého by sa všetci členovia zastupiteľstva mali zamyslieť nad parkovacími priestormi v Poltári.

Parkovanie v rámci mesta je hotová katastrofa. Niekto parkuje aj štyri automobily, niekto nemá na sídlisku kde zaparkovať ani jeden,“ skonštatoval poslanec s tým, že parkovanie na sídlisku v Poltári by samospráva mala začať riešiť.

Viem, že to nebude jednoduché, ale treba začať. Vyčleňme aj v rozpočte peniaze na to, aby parkovanie konečne dostalo viac miest pri každom činžiaku. Zoberme si na starosť sídlisko a podeľme to, kde by sa dalo niečo vytvoriť,“ apeloval Jánošík.

Ako dodal, zeleň v meste je dôležitá, ale parkovacích miest je na poltárskom sídlisku málo. „Treba nájsť vhodné miesta, kde by sa to dalo zrealizovať behom troch-štyroch mesiacov. Technické služby by mali robotu a bolo by to aj lacnejšie pre mesto,“ zdôraznil poslanec.

Ako ďalej naznačil, následne by samospráva Poltára mala parkovanie riešiť ešte komplexnejšie. „V rámci mesta sa zatiaľ neplatí nič. Preto vravím, rozšírme to a potom sa treba zaoberať aj parkovacou politikou. Väčšie mestá to už dávno riešia, my len čakáme na to, kým sa pomaličky bude parkovať už aj vo vchodoch,“ upozornil Jánošík s tým, že cez niektoré príjazdové cesty by sa pre odstavené autá už nemusela dostať ani sanitka.

Revitalizácia vnútrobloku

Ako nadviazala primátorka Martina Brisudová, v súvislosti s parkovaním si na niektorom zasadnutí MsZ v Poltári budú musieť prejsť projekt revitalizácie vnútrobloku. „Tento projekt bol získaný ešte za bývalého vedenia. Otázne je, či sa doň mesto chce intenzívne zapojiť. Čiže by sme chceli všetky zásadné informácie prejsť tu na MsZ. Projekt sa týka aj parkovania vo vnútrobloku, presne tam, kde býva pán poslanec Jánošík, alebo poslanec Macove,“ povedala primátorka.

Do diskusie sa následne zapojil poslanec Boris Dreisig, ktorý podľa vlastných slov stopercentne v tejto záležitosti súhlasí s Jánošíkom. „Roky rokúce som býval v činžiaku, len nejakých päť-šesť rokov žijem v dome. My, ktorí bývame v domoch, parkujeme na svojom, ale za to si platíme aj dane z nehnuteľností. Možno teraz budem za zlého poslanca, ale keď ja platím mestu daň z nehnuteľností a parkujem si na svojom, tak toto isté by sa nejakým spôsobom malo odzrkadliť aj na parkovaní. Pretože ak sa majú budovať parkoviská, tak niečo stoja,“ uviedol Dreisig, podľa ktorého niekde parkujú aj tri tri firemné autá a nič za to mestu neplatia.

Poslanec Ján Skýpala vyjadril podobný názor. „Ja chcem byť ešte za horšieho a nadviažem na tvoje slová, lebo presne toto som spomínal pred rokom. Len, samozrejme, musí sa dohodnúť celé poslanecké grémium. Vyčleňme určité percento parkovacích miest ako rezidenčné, teda spoplatnime ich. Keď má niekto štyri autá a chce parkovať pri činžiaku, za prvé zaplatí napríklad 20 eur, za druhé 50 eur. Teraz to zaviedla Bratislava a za tretie auto sa tam neplatí 40 eur ako za prvé, ale 300 eur,“ porovnal Skýpala, ktorý verí, že sa v Poltári podarí nájsť rozumný kompromis medzi ochranou zelene a vytváraním nových parkovacích miest.

Zatiaľ iba Revúca

Spoplatňovanie parkovania na sídliskách je, pochopiteľne, citlivou a spoločensky neobľúbenou témou. Zatiaľ jediným mestom v regiónoch Novohrad a Gemer-Malohont, ktoré sa k takémuto nepopulárnemu opatreniu odhodlalo aspoň čiastočne pristúpiť, je Revúca.

V roku 2021 jej samospráva zaviedla parkovaciu politiku, v zmysle ktorej boli miesta na parkovanie rozdelené v pomere 40 ku 60 percent v prospech vyhradených parkovacích miest s poplatkom. Ten bol vlani na úrovni 150,11 eura pre fyzickú osobu, v roku 2022 ho mesto znížilo na 120,45 eura. Ročná sadza pre právnické osoby zostala na rovnakej úrovni, teda 300,21 eura.

Problém s parkovaním pred niekoľkými rokmi riešili aj v Rimavskej Sobote. Šlo hlavne o najväčšie sídlisko Západ, kde vodiči pre nedostatok parkovacích miest vo veľkom parkovali na zeleni. Mestská polícia tieto priestupky dlho ticho tolerovala, po vybudovaní nových parkovacích plôch sa to však skončilo. Platené parkovanie na sídliskách však rimavskosobotská samospráva dodnes nezaviedla.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár