Medzi prebytočný majetok BBSK zaradil budovu školy v Tornali, dielne v Lučenci aj dom v sedle Zbojská

TORNAĽA/LUČENEC/ZBOJSKÁ – Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na svojom zasadnutí koncom vlaňajška zaradili medzi prebytočný majetok vyššieho územného celku niekoľko objektov v našich regiónoch. Je medzi nimi päťpodlažná školská budova v Tornali, školské dielne v Lučenci aj dom priamo na horskom sedle Zbojská pri Tisovci.

Školská budova v Tornali

BBSK

V prípade Tornale ide o stavbu v správe Strednej odbornej školy (SOŠ) – Szakközépiskola Tornaľa. Ide o päťpodlažnú budovu (suterén, prízemie, 2 x poschodie a podkrovie), ktorá bola pôvodne postavená v roku 1958 ako budova školy pre zabezpečenie výchovno-vzdelávacieho procesu. V roku 2004 prešla výraznou rekonštrukciou – nadstavbou dvoch podlaží (poschodia a podkrovia),“ uvádza sa v dôvodovej správe, ktorú dostali poslanci.

Budova bola užívaná do roku 2018 pre účely výchovno-vzdelávacieho procesu. Od roku 2018 nie je využívaná, podľa správy bola len raz daná do prenájmu pre Základnú školu P. J. Šafárika v Tornali z dôvodu rekonštrukcie základnej školy na obdobie dvoch mesiacov. Odvtedy nebol záujem o prenájom budovy a SOŠ pre ňu nemá využitie.

Dom na Zbojskej

BBSK

Druhým prebytočným objektom je stavba pri ceste I/72 v horskom sedle Zbojská, neďaleko salaša a rozhľadne. „Ide o samostatne stojacu jednopodlažnú, podpivničenú budovu typu rodinného domu s dvomi samostatnými vchodmi s podkrovím. Objekt je nevyužívaný od roku 2018. V minulosti slúžil ako stredisko zimnej údržby a aj na ubytovanie zamestnancov Banskobystrickej regionálnej správy ciest (BBRSC),“ konkretizuje sa v dôvodovej správe.

Ako sa dodáva, strecha miestami zateká, technický stav komína nespĺňa podmienky a nebola vydaná revízna správa. „Steny sú vlhké, miestami opadáva omietka. Stavba spolu s oplotením je v pomerne zlom technickom stave a potrebuje rekonštrukciu,“ píše sa v správe.

Dielne v Lučenci

BBSK

Za nadbytočný majetok označilo Zastupiteľstvo BBSK aj areál bývalých dielní a skladov nachádzajúcich sa na Maloveskej ulici v Lučenci. „V minulosti slúžili pre praktické vyučovanie žiakov školy v stolárskom odbore. Dielne sú od roku 2012 nevyužívané a pre školu nepotrebné. Sú v zlom technickom stave a vyžadujú rozsiahlu rekonštrukciu,“ dopĺňa sa v dôvodovej správe.

Foto: BBSK

Pridaj komentár