PREDPOVEDE NA ROK 2022: Primátori Šimko a Lebeda obhája svoje posty, v Tisovci Milecová zabojuje s Vengrínom

Rok 2022 má za sebou ešte len dva mesiace, ale od začiatku sa javí, že bude plný rôznorodých udalostí a ešte rušnejší než vlaňajšok. Nejde pritom len o celosvetové záležitosti ako štvrtá „omikronová“ vlna koronakrízy či vojna na Ukrajine, ale aj dianie na domácej scéne, kde nás tento rok napríklad čakajú spojené voľby do orgánov samospráv a vyšších územných celkov.

V tomto článku preto prinášame päť našich predpovedí, čo podľa nás prinesie rok 2022 pre okres Rimavská Sobota v oblasti komunálnej politiky. Zdôrazňujeme, že ide skutočne len o naše tipy, hoci vychádzajú z dlhodobých skúseností a spravodajského pokrývania tohto regiónu.

Primátori Šimko a Lebeda obhája svoje posty

Rimavskú Sobotu vedie už tri volebné obdobia primátor Jozef Šimko, v Hnúšti bude v závere roka končiť svoje prvé obdobie Roman Lebeda. Predpokladáme, že obidvaja na svojich postoch zotrvajú aj naďalej.

Je pravda, že ani jeden z nich zatiaľ kandidatúru oficiálne nepotvrdil, považujeme však za maximálne nepravdepodobné, že by už nekandidovali. Čo sa týka J. Šimka, napriek tomu, že už minulý rok prekročil sedemdesiatku, zdá sa byť v bezchybnej forme. Stačí si pozrieť záznamy z rokovaní mestského zastupiteľstva (MsZ), kde je jasne vidieť, že na politický dôchodok rozhodne nepomýšľa.

Navyše, Šimko už nepriamo svoju kandidatúru opakovane potvrdil. Na viacerých schôdzach zastupiteľstva pri slovných prestrelkách s poslancami klubu Odvážme sa zrýchliť spomínal, že počas najbližších volieb ľudia pošlú „na smetisko dejín“ buď ich, alebo jeho. Hoci sa pred štyrmi rokmi hovorilo, že kandidatúru prenechá svojej dcére, ktorú podporí, myslíme si, že v týchto voľbách sa to ešte nestane.

V Hnúšti tiež nevidíme reálnu možnosť zmeny. Primátor Lebeda je mladý, ani nie 40-ročný politik, u ktorého podľa nás nie je dôvod, aby odchádzal od rozrobenej práce. Navyše si je vedomý, že nestačí len niečo v meste urobiť, ale prakticky rovnako dôležité je výsledky práce prezentovať verejnosti. V tejto oblasti je silný najmä na sociálnej sieti Facebook, pričom jeho profil je hlavne v severnej časti okresu veľmi silným komunikačným kanálom.

Ako jeho najpravdepodobnejší protikandidát sa nám javí súčasný viceprimátor Grigorij Šamin, je však otázne, či sa do takéhoto súboja napokon pustí. Ďalšou potenciálnou kandidátkou by mohla byť poslankyňa a predsedníčka finančnej komisie MsZ Danka Kiráľová. V jej prípade však možnosť kandidatúry považujeme za ešte menej pravdepodobnú než u Šamina.

V Tisovci bude Milecová súperiť s Vengrínom

Zatiaľ čo v R. Sobote a Hnúšti je podľa nás situácia jasná, určite to neplatí o Tisovci. Predpokladáme, že tam súčasná primátorka Irena Milecová bude mať silného vyzývateľa v podobe Jána Vengrína, aktuálneho zastupujúceho náčelníka Mestskej polície Tisovec a okresného šéfa hnutia Sme rodina.

Ani Vengrín ešte svoju kandidatúru oficiálne nepotvrdil, avšak považujeme za zrejmé, že svojimi krokmi k nej už smeruje. V januári zorganizoval príchod ministra práce Milana Krajniaka do okresu, na sociálnej sieti prezentuje svoje pracovné stretnutia s predsedom Národnej rady SR B. Kollárom a ďalšie aktivity.

Súčasná primátorka Milecová mala pri štarte vo funkcii pred štyrmi rokmi sťaženú situáciu aj tým, že samospráva musela splácať vyše 500-tisícovú zmenku s päťpercentným úrokom ešte z roku 2008. Aj to spôsobilo, že peňazí na ďalší rozvoj mesta bolo menej.

Situácia v Tisovci je podľa nás nejednoznačná a vyhrať môže ktokoľvek z týchto dvoch kandidátov, prípadne prekvapiť aj niekto tretí. V každom prípade očakávame v tomto meste tesné výsledky volieb.

Protikandidátom J. Šimka nebude Ceglédy, ale R. Vaľo alebo M. Demeter

Vráťme sa teraz do R. Soboty. Pred štyrmi rokmi predviedol vtedajší protikandidát J. Šimka Radovan Ceglédy najnákladnejšiu volebnú kampaň nielen v dejinách mesta, ale i širšieho regiónu. Napriek tomu ho Šimko napokon doslova prevalcoval, keď presvedčil 58 percent všetkých zúčastnených voličov a Ceglédyho porazil o bezmála 1900 hlasov.

Mnohí ľudia vtedy považovali Ceglédyho kampaň až za príliš intenzívnu či dokonca vtieravú, keď ich oslovoval v uliciach mesta či dokonca navštevoval priamo v domovoch. Poznáme dokonca aj prípady, keď niektorí ľudia síce nechceli ako hlavu mesta Šimka, Ceglédy však pre nich nebol prijateľnou alternatívou.

Počas nasledujúcich štyroch rokov sa podľa nás neudialo nič zásadné, čo by malo zvrátiť misku váh v prospech Ceglédyho. Občas sa síce objavil na zasadnutí MsZ, spoluorganizoval niektoré akcie, ako napríklad protest proti zhromaždeniu Ľudovej strany Naše Slovensko v R. Sobote, ale jasný ťah na bránu podľa nás chýbal.

Pred časom sa dokonca hovorilo o jeho odchode z Rimavskej Soboty do Banskej Bystrice a v poslednej dobe sa zdá, že sa venuje hlavne športovým aktivitám na zlepšenie svojej kondície, o čom svedčí dlhý zástup selfie fotiek na jeho facebookovom profile.

Zhrnuté a podčiarknuté – myslíme si, že Ceglédy už kandidovať na primátora nebude a prenechá to jednému z dvojice Roman Vaľo a Michal Demeter. Obidvaja patria medzi najznámejších a najaktívnejších poslancov MsZ a zároveň hlavných názorových oponentov Šimka.

V konečnom dôsledku, ako sme už spomenuli v prvom bode, podľa nás ale vyhrá Šimko. Hoci nepochybujeme o kvalitách obidvoch spomínaných poslancov a každý z nich by bol podľa nás výborným primátorom, sme presvedčení, že väčšina obyvateľov sa napokon rozhodne pre súčasného primátora.

Rimavská Sobota je navyše z hľadiska voličskej základne špecifická a kandidáti, ktorí by bez problémov uspeli v mestách napríklad na západnom Slovensku, v metropole Gemera-Malohontu majú oveľa nižšie šance.

Kandidátom maďarskej komunity bude Zoltán Cziprusz

V posledných komunálnych voľbách Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP) nepostavila vlastného kandidáta na primátora R. Soboty. Tentoraz to podľa nás bude iné a stane sa ním poslanec Zoltán Cziprusz.

Ten je napriek svojmu mladému veku (34 rokov) už skúseným regionálnym politikom a okrem rimavskosobotského MsZ je i členom krajského zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. V maďarskej komunite ide o mimoriadne obľúbeného politika a poznáme aj ľudí slovenskej národnosti, ktorí by ho bez problémov volili.

Ako druhý priechodný kandidát sa nám javí lekár Péter Juhász, v jeho prípade opäť ide o známu a obľúbenú osobnosť Rimavskej Soboty. Je však zároveň primátorom chirurgického oddelenia rimavskosobotskej nemocnice. Nevieme si predstaviť, ako by sa táto pozícia dala zladiť s primátorskými povinnosťami a zároveň nepredpokladáme, že by z nej odišiel.

Klub Odvážme sa zrýchliť bude mať menej poslancov

Poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť počas štyroch rokov doslova rozvíril stojaté vody rimavskosobotského MsZ a prakticky celé volebné obdobie sa nesie v znamení zápasu primátora s jeho členmi.

Pre Šimka sa stali poslanci ako Vaľo, Matzenauer či Demeter doslova úhlavnými nepriateľmi a takmer na žiadnom zasadnutí MsZ nechýbalo obviňovanie z brzdenia či dokonca zastavenia rozvoja mesta. Tieto škriepky sa zrejme nezastavia ani v posledný rok volebného obdobia, skôr naopak.

Hoci poslanci klubu neraz prichádzali podľa nás s dobrými nápadmi a zámermi, zdá sa nám, že väčšine ľudí v našom okruhu známych je bližšia rétorika súčasného primátora. Mnohí ľudia ich vnímajú ako „škrtačov“ rozpočtu a peňazí a prikláňajú sa skôr na stranu Šimka. My v žiadnom prípade netvrdíme, že je to skutočne tak, ale predpokladáme, že viacerí z poslancov svoje posty neobhája.

V druhej časti tohto článku, ktorá vyjde na portáli Sobotnik.sk o niekoľko dní, predstavíme ďalších päť predpovedí na rok 2022, pričom sa už zameriame aj na ekonomiku regiónu.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

One Reply to “PREDPOVEDE NA ROK 2022: Primátori Šimko a Lebeda obhája svoje posty, v Tisovci Milecová zabojuje s Vengrínom”

  1. Pingback: R. SOBOTA: Primátor J. Šimko nepriamo potvrdil kandidatúru, chce získať okolo 6000 hlasov

Pridaj komentár