ROŽŇAVA: Mestská polícia podľa náčelníka nie je vyberačom pokút. Jej prácu pochválil terajší i bývalý primátor

mestská polícia

ROŽŇAVA – Celkovo 2940 priestupkov riešila v roku 2021 Mestská polícia (MsP) Rožňava. Z toho len necelá tretina bola prejednaná v blokovom konaní, teda pokutou. Uviedol to náčelník Róbert Hanuštiak v správe o činnosti MsP Rožňava za rok 2021, ktorú predložil poslancom na ich februárovom zasadnutí.

Chcem skutočne zdôrazniť, že mestská polícia nie je vyberačom pokút a pokiaľ sa dá, tak ľudí upozorňujeme a tieto veci prejednávame napomenutím. Až vo výnimočnom prípade, keď napomenutie nesmeruje k náprave páchateľa a bol už v minulosti riešený, až vtedy sa pristupuje k udeleniu pokuty,“ vysvetlil Hanuštiak.

Hlavná časť priestupkov (1587 z celkovo 2490) bola podľa náčelníka pri porušení všeobecne záväzných nariadení (VZN) mesta. Na kontrolu týchto „mestských zákonov“ sa MsP chce zamerať aj v nasledujúcom období. „V oblasti dopravy sa sústredíme len na najzávažnejšie priestupky, ktoré skutočne ohrozujú bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky,“doplnil.

V uplynulom roku vykonala MsP dokopy 756 hliadok, v rámci čoho sa jej členom podarilo odstrániť 38 vrakov z parkovacích miest. „Odchytili sme 126 túlavých zvierat a aktívne sme sa podieľali na plnení protipandemických opatrení v boji s epidémiou Covid-19,“ priblížil náčelník.

Ako dodal, mestskí policajti v tejto súvislosti napomáhali pri testovaniach, dohliadali pri poštách v čase výdaja sociálnych dávok a chodievali tiež kontrolovať osoby, ktoré mali nariadenú karanténu. „Skontrolovali sme až 2383 osôb,“ konkretizoval Hanuštiak s tým, že napriek sťaženej situácii, spôsobenej pandémiou, sa MsP stanované úlohy podarilo splniť.

Za dobre odvedenú prácu sa MsP v mene mestského úradu i občanov poďakoval primátor Michal Domik. Myslím si, že váš kredit je dobrý, aj vďaka týmto číslam aj vrakom, ktoré boli odstránené z parkovísk a i takýmto spôsobom sa uvoľnili parkovacie miesta,“ povedal Domik.

Na jeho slová nadviazal bývalý primátor Pavol Burdiga, ktorý sa náčelníkovi a mestským policajtom takisto poďakoval vo svojom mene, ako i v mene ďalších ľudí, ktorí ho oslovili, ale nemohli byť na zasadnutí zastupiteľstva.

Veľmi ma teší to číslo s vrakmi, pretože to bol trvalý problém v našom meste. Dúfam, že sa to pohne a vraky z nášho mesta úplne vyčistíme. Veľa občanov mi povedalo, že ty aj tvoji policajti majú absolútne ľudský prístup k občanom, ktorí potrebujú aj nejaké riešenie,“ uviedol Burdiga s tým, že na MsP Rožňava je veľmi hrdý.

Foto: ilustračné, Pixabax.com

Pridaj komentár