Salaš Zbojská otvorí svoje brány na jar vo vynovenom šate

ZBOJSKÁ – Hoci sú brány Salaša Zbojská v týchto dňoch zatvorené, jeho majiteľ Igor Vlček svoje zariadenie na tohtoročnú sezónu dôkladne pripravil. Ako sme sa presvedčili začiatkom februára, salaš na jar privíta návštevníkov vo vynovenom šate.

V ten deň koncom prvej februárovej dekády sme absolvovali okruh Banskobystrickým krajom. Vyrazili sme z Rimavskej Soboty cez Zvolen do Banskej Bystrice a vrátili sme sa domov cez Brezno a Tisovec. Rimavská dolina pri okresnom meste bola úplne bez snehu a už bolo cítiť predzvesť blížiacej sa jari, v B. Bystrici sa počas dňa pár centimetrov čerstvo napadnutej bielej prikrývky rýchlo roztopilo. Za Breznom a hlavne v sedle Zbojská však ešte vládla pravá zima.

Na prvý pohľad vyzeral salaš zatvorený, keďže na parkovisku pod ním nestálo ani jedno auto. Využili sme teda príležitosť aspoň na pár fotografií so zimnou atmosférou Zbojskej. Pokračovali sme potom hore k penziónu Zbojnícky halaš, ktorý v týchto dňoch, keď je salaš zatvorený, zastupuje jeho úlohu a slúži aj ako reštaurácia. Bol skoro prázdny, ale mali sme šťastie, že sme tam stretli priamo majiteľa. S ním sme sa mohli porozprávať o tom, ako v sedle Zbojská zvládli nekonečnú koronakrízu a kedy salaš opäť otvoria.

Na sezónu sme sa pripravili, ale zatiaľ máme otvorené len tu na halaši, kde je možnosť najesť sa a aj ubytovať. Záujem návštevníkov však bol doteraz slabý, dokonca tak, ako ešte nikdy. Neviem, či sa návštevnosť ešte niekedy vráti úplne do pôvodného stavu,“ podotkol Igor Vlček.

Našťastie, jeho obavy boli zrejme zbytočné. Na halaš sme totiž zavítali v ten istý týždeň ešte raz, v sobotu, a doslova praskal vo švíkoch. Nebolo kde zaparkovať a na miesto na sedenie sa muselo čakať. Sme si istí, že s príchodom teplých jarných dní to z hľadiska návštevnosti na Zbojskej bude vyzerať ako za starých dobrých čias.

Vráťme sa však k samotnému salašu a jeho novinkám. Celá budova má novú strechu, pôvodný drevený šindeľ nahradil umelý. Vizuálne je však zmena nepatrná, zbadať ju len pri pozornom pohľade a nejde o nič rušivé. Nové je aj drevené obloženie budovy vo výške strechy, ktorého drevo jasne svieti novotou.

Zrejme najzaujímavejšou novinkou pre návštevníkov sú dve nové strechy pri salaši. Prvá z nich prekryla časť prednej terasy, ktorú pri salaši postavili ešte v roku 2017 a viac sa o nej dočítate v našom staršom článku.

Druhá pribudla za salašom, kde tak vlastne vznikol nový rozľahlý prekrytý priestor. Všetko je, samozrejme, v tradičnom ľudovom štýle. Na novej terase nechýbajú ani umelecké drevorezby umiestnené na nosných stĺpoch.

Hlavná časť prác bola hotová už na jeseň 2021, keď sme pri našej návšteve ešte zastihli chlapov pri práci. Všetky novinky budú môcť návštevníci a turisti spoznať už čoskoro. „Salaš otvoríme na jar, keď sa oteplí, nech si ľudia vychutnajú slobodu,“ zakončil Igor Vlček.

O najväčšej novinke, wellness zariadení Zbojnícke kúpele v umelej jaskyni, sme nedávno písali v samostatnom článku. ten si môžete prečítať kliknutím na odkaz nižšie:

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár