Obyvatelia Hnúšte môžu získať celkovo až 8000 eur na projekty participatívneho rozpočtu, dotácia sa takmer strojnásobila

HNÚŠŤA – Viac ako trojnásobne zvýšila samospráva Hnúšte počas troch rokov čiastku určenú na participatívny rozpočet. Vďaka nemu mohli aktívni obyvatelia skrášliť a zlepšiť verejné priestranstvá v meste realizáciou viac ako dvoch desiatok projektov.

Myšlienku participatívneho rozpočtu v Hnúšti presadil v roku 2019 nový primátor Roman Lebeda s cieľom dať aktívnym občanom možnosť viac sa podieľať na rozvoji mesta. Prvé projekty samospráva podporila v roku 2020, keď navrhovatelia mohli získať dotácie v celkovej výške 3000 eur.

Po úspešnom prvom roku hnúšťanskí mestskí poslanci zvýšili balík peňazí určený na participatívny rozpočet na 5000 eur. Táto suma bola vyčerpaná na 13 občianskych projektov, na ktoré boli schválené jednotlivé sumy od 177 do 500 eur.

Naši občania čerpajú tieto financie prevažne na skrášlenie okolia vchodov na sídliskách, opravy lavičiek, výsadbu kvetov a stromov. Ďalej sú to malé oddychové zóny, ihriská pre deti či rôzne priestory na stretávanie komunity. Zaznamenali sme aj originálne nápady – na jednom z venčovísk pre psy pribudlo cvičisko pre týchto domácich miláčikov. Pri historickom kamennom moste to bola zase oddychová zóna s priestorom na opekanie,“ priblížil primátor.

Za dva roky fungovania participatívneho rozpočtu mesto Hnúšťa podporilo celkovo 21 projektov, v prvom roku ich bolo osem a v druhom 13. Vzhľadom na úspech tohto opatrenia poslanci mesta aj v aktuálnom roku 2022 podporili návrh primátora a sumu navýšili až na 8000 eur. Občania desiatich mestských častí Hnúšte môžu svoje projekty podávať do 31. marca, pričom každá môže získať maximálne 800 eur.

Pointou projektu je, že mesto prispieva financiami a občania svojou dobrovoľníckou prácou. Výnimočné na participatívnom rozpočte je aj to, že ľudia si vlastnou prácou vybudované veci viacej chránia a dávajú na ne pozor. Na týchto miestach sme sa napríklad nestretli s vandalizmom či poškodením,“ uzavrel primátor.

Zaujímavosťou je i to, že občania si v prípade chýbajúcich peňazí niektoré položky dofinancovali aj z vlastných zdrojov. Mesto Hnúšťa v priebehu dvoch rokov prispelo obyvateľom sumou celkovo 6985 eur, ale súhrnná preinvestovaná hodnota bola až 10 148 eur. Vzniknutý rozdiel vo výške 3163 eur je čiastka, ktorou prispeli samotní dobrovoľníci a realizátori projektov.

Zdroj a foto: Mesto Hnúšťa

Pridaj komentár