Kartografický tím z Kynceľovej aktualizuje turistickú mapu Veporských vrchov

KYNCEĽOVÁ – Kartografický tím VKÚ Harmanec z Kynceľovej v tomto období pracuje na aktualizácii turistickej mapy územia Veporských vrchov. Podrobná turistická mapa v mierke 1:50 000 bude slúžiť návštevníkom pri spoznávaní Horehronia a časti Gemera. Obsahovať bude nielen turistické trasy, ale aj aktuálne, oficiálne evidované cyklistické značené trasy, informácie pre turistov a tipy na zaujímavé miesta.

Aktualizácia nielen od kancelárskeho stola

Počas aktualizácie turistickej mapy sa všetky informácie a mapové dáta získavajú priamo v teréne. Manažér projektu Ján Puchoň pracuje na aktualizácii mapy štyri mesiace. „Počas tohto obdobia spolupracujeme s miestnymi samosprávami, kultúrnymi inštitúciami, s podnikateľmi v cestovnom ruchu a miestnymi turistickými organizáciami, ktoré nám pomáhajú spresňovať potrebné dáta. Takouto spoluprácou zabezpečujeme aktuálny prehľad informácií o poskytovaných službách a možnostiach v tomto regióne,“ spresňuje Puchoň.

Oblasť Veporských vrchov zahŕňa okresy Brezno, Poltár, Lučenec a Rimavská Sobota. „Aj napriek situácie s pandémiou a ťažkostiam, ktoré sa podpísali aj pod cestovný ruch v tomto kraji, chcú stále Horehronci a Gemerčania napredovať a nevzdávajú sa, aj keď majú nad sebou lukratívnu oblasť. Preto zapracovaním zozbieraných aktuálnych dát, zmien v krajine a nových možnostiach z hľadiska cestovného ruchu do mapy pomáhame zviditeľniť a zatraktívniť tento kraj v okolí Veporských vrchov,“ dodáva projektový manažér, ktorý sa už tri týždne pohybuje v teréne.

Pokračujú vo výrobe VKÚ máp

Vydavateľský tím z Kynceľovej, neďaleko Banskej Bystrice, pokračuje od roku 2016 vo výrobe známych zeleno-žltých turistických máp. Sú pokračovateľom výroby významného bývalého Vojenského kartografického ústavu v Harmanci.

Aktualizácia celého mapového listu je náročná ako i z pohľadu získavania aktualizovaných dát a nových informácií, tak aj po kartografickej stránke. Po tom, ako nám do redakcie projektový manažér prinesie aktualizované dáta a zaznačené zmeny v krajine, zapracujeme ich do aktualizovaného mapového podkladu, skontrolujeme názvoslovie a doplníme turistické trasy,“ približuje redaktor a kartograf Bohuš Schwarzbacher.

Nové spracovanie turistickej mapy bude zahŕňať aj aktuálny prehľad oficiálne evidovaných turistických trás ako aj cyklotrás. V spolupráci s Klubom slovenských turistov a Slovenským cykloklubom tak zabezpečujeme najpresnejšie a najaktuálnejšie informácie pre turistov,“ dodáva Schwarzbacher.

Myslia aj na ochranu prírody

Vydavatelia turistickej mapy dbajú aj na ochranu prírody. Preto bude pri tlači máp použitý papier, pochádzajúci zo šetrne obhospodarovaných lesov, ktorý neprispieva k devastácii lesov a nepodporuje nelegálnu ťažbu dreva. To všetko zabezpečuje medzinárodný uznávaný systém certifikácie s logom FSC (Forest Stewardship Council). Zaručuje, že drevo použité na výrobu produktov pochádza z lesov, ktoré sú dobre a zodpovedne obhospodarované podľa prísnych environmentálnych, sociálnych a ekonomických štandardov.

Turistická mapa 134 Veporské vrchy sprehľadní tie najnavštevovanejšie aj menej prebádané miesta v okolí Brezna, Hriňovej a Kokavy nad Rimavicou. „Preto výrobou novej aktualizovanej turistickej mapy prispejeme k rozvoju turizmu, keďže návštevníci ju môžu využiť na plánovanie svojich výletov či turistiky so svojimi blízkymi,“ uzatvára Puchoň.

K aktualizácii turistickej mapy môže podľa slov projektového manažéra prispieť akákoľvek turistická organizácia, súkromný podnikateľ či samospráva. Pokiaľ zachytí novinky v oblasti turistiky či jeho okolí, môže kontaktovať kartografickú výrobu prostredníctvom emailu puchon@vku-mapy.sk.

Foto: VKÚ Harmanec

One Reply to “Kartografický tím z Kynceľovej aktualizuje turistickú mapu Veporských vrchov”

  1. Pingback: KLENOVEC: Na Vepri pribudne Jánošík s ideálnymi mierami 206/206

Pridaj komentár